ΚΟΣΜΟΣ

Κάρτερ: Είπαν ψέματα για τον πόλεμο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δριμύτατη κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ εξαπέλυσε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Τζίμι Κάρτερ κατηγόρησε τους δύο ηγέτες ότι εξαπέλυσαν έναν πόλεμο χωρίς νόημα, γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι ισχυρισμοί τους σχετικά με το οπλοστάσιο του Σαντάμ ήταν βασισμένοι σε ελλιπείς πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. O κ. Κάρτερ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παρασύρθηκε από την επιθυμία του Τζορτζ Μπους να τελειώσει έναν πόλεμο που είχε αρχίσει ο πατέρας του. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε στο Ιράκ. Ηταν ένας πόλεμος βασισμένος σε ψέματα από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, και σε ψευδείς ισχυρισμούς πως ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και ότι είχε στην κατοχή του ολόκληρο οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής. Πιστεύω ότι τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο Τόνι Μπλερ κατά πάσα πιθανότητα γνώριζαν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν βασισμένοι σε ελλιπείς πληροφορίες. H απόφαση για τη διεξαγωγή του πολέμου είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα», υπογράμμισε ο κ. Κάρτερ.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε διαφωνήσει με την απόφαση Μπους να εισβάλει στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν «Pax Americana». Στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την παραλαβή του βραβείου Νόμπελ, τον Δεκέμβριο του 2002, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «ανεξέλεγκτης βίας» αν η κάθε χώρα προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα με στρατιωτικά μέσα, χωρίς τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών.

Τα τελευταία του σχόλια, στη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε στο Κέντρο Κάρτερ, στην Ατλάντα, αποτελούν καταδίκη των δύο ηγετών, δεδομένου ότι είναι σπάνιο για έναν πρώην Αμερικανό πρόεδρο να ασκεί δημοσίως τέτοια κριτική σε ενεργό Αμερικανό πρόεδρο ή σε Βρετανό πρωθυπουργό. «Πιστεύω ότι η απόφαση ελήφθη από την Ουάσιγκτον. O Μπους ηταν αποφασισμένος να τελειώσει τον πόλεμο που είχε αρχίσει ο πατέρας του», κατέληξε ο κ. Κάρτερ.