ΚΟΣΜΟΣ

«Πιέστηκα από τον κ. Μπους για το Ιράκ»…

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Ειλικρινά, το βρίσκω εξωφρενικό ο πρόεδρος να εστιάζει την προεκλογική του εκστρατεία στο επιχείρημα ότι έκανε τόσο πολλά ωραία πράγματα για την τρομοκρατία, ενώ την αγνόησε. Αγνόησε την τρομοκρατία επί μήνες, όταν θα μπορούσαμε ίσως να είχαμε κάνει κάτι για να προλάβουμε την 11η Σεπτεμβρίου»…

Αυτή και άλλες εξίσου «καυτές» δηλώσεις που ήρθαν να καταφέρουν ισχυρό προεκλογικό πλήγμα κατά του Τζορτζ Μπους έκανε, προχθές, στην εκπομπή «60 λεπτά» του CBS ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, έμπειρο στέλεχος του αμερικανικού επιτελείου ασφαλείας, ο οποίος, εγκαταλείποντας το αξίωμά του, απέρριψε την κυβερνητική πολιτική. Για τον Ρίτσαρντ Κλαρκ, πρώην συντονιστή του Λευκού Οίκου για την αντιτρομοκρατική δράση, η πολιτική Μπους σε ό,τι αφορά την προστασία των Αμερικανών έναντι επίθεσης «ήταν φρικτή», κυρίως λόγω της εμμονής του στο θέμα του Ιράκ. Οι απόψεις του αναλύονται περαιτέρω σε βιβλίο με τον τίτλο «Against All Enemies», που κυκλοφόρησε χθες, ενώ η φραστική του επίθεση πρόκειται να συνεχιστεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής διερεύνησης της αμερικανικής ετοιμότητας για τις επιθέσεις του 2001. O P. Κλαρκ κατηγορεί τον πρόεδρο Μπους ότι του άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακαλύψει στοιχεία για την ανάμιξη του Ιράκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω ότι έκανε φρικτή δουλειά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε μεταξύ άλλων. Το βιβλίο του, σύμφωνα με σχόλιο του Guardiaαποτελεί «το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς δυσμενών απολογισμών για τον Λευκό Οίκο του Μπους από άτομα που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση». Επιβεβαιώνει «την εντύπωση που έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Πολ O’ Νιλ για μια ιδεολογική κλίκα, παθιασμένη με το Ιράκ».

Σύμβουλος αντιτρομοκρατικής δράσης

Ο κ. Κλαρκ είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος για θέματα αντιτρομοκρατικής δράσης και στην κυβέρνηση Ρέιγκαν, όπως και αυτή του πρεσβύτερου Μπους. Μία από τις αρμοδιότητές του κ. Κλαρκ ήταν να προεδρεύει του επιτελείου ασφαλείας, μιας επιτροπής ειδικών της CIA, του FBI και του Λευκού Οίκου, που συνεδρίαζε αρκετές φορές την εβδομάδα για να καταγράψει εξωτερικές απειλές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κλαρκ, σε έκτακτη σύσκεψη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όλοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει την προσοχή στο πώς θα πληγούν οι βάσεις της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Αμύνης, Ντ. Ράμσφελντ άλλαξε γρήγορα θέμα για να επισημάνει την ανάγκη επίθεσης κατά του Ιράκ. Στη συνέχεια, «ο πρόεδρος με οδήγησε σ’ ένα δωμάτιο με δύο τρεις ακόμη, έκλεισε την πόρτα και είπε: Θέλω να βρείτε εάν το Ιράκ το έκανε αυτό». O κ. Κλαρκ απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος παλαιότερες έρευνες, αλλά ο πρόεδρος επέμεινε. Οταν του παραδόθηκε η αναφορά χωρίς να περιέχει στοιχεία κατά του Ιράκ, ζήτησε να επαναληφθεί η έρευνα. O Ρίτσαρντ Κλαρκ αποσύρθηκε από το αξίωμά του πέρυσι.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι σύμβουλοι ασφαλείας της κυβέρνησης εργάζονταν πυρετωδώς από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2001, προκειμένου να αναπτύξουν τη στρατηγική τους κατά του τρομοκρατικού δικτύου και ότι το έργο τους είχε ολοκληρωθεί και ήταν έτοιμο για την έγκρισή του από τον κ. Μπους μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι η σύμβουλος ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις είχε λάβει εγκαίρως εντολή να προωθήσει τα σχέδια επίθεσης κατά της Αλ Κάιντα. O Ρίτσαρντ Κλαρκ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι όταν η κυρία Ράις προειδοποιήθηκε για την Αλ Κάιντα στις αρχές του 2001, συμπεριφέρθηκε σαν να μη γνώριζε τίποτε για το θέμα. Σε χθεσινές δηλώσεις της στο ABC, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι δεν θυμάται εκείνη την έκτακτη σύσκεψη του επιτελείου ασφαλείας. Δικαιολόγησε, πάντως, τις ερωτήσεις του προέδρου για το Ιράκ, θεωρώντας αυτονόητο το ενδιαφέρον του.