ΚΟΣΜΟΣ

Χαμένοι, Παλαιστινιακή Αρχή και ειρήνη

Δολοφονώντας τον Αχμέντ Γιασίν, η ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε στη Χαμάς το εξής μήνυμα: H επικείμενη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτοκτονίας των μαχητών της οργάνωσης, και ενδεχόμενα νέα χτυπήματα δεν θα υποχρεώσουν το Ισραήλ σε νέες παραχωρήσεις. H δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς αποφασίστηκε, λοιπόν, στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αποδυνάμωση των ένοπλων οργανώσεων πριν από την εφαρμογή του σχεδίου απεμπλοκής και με δεδομένο ότι μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσει ο έλεγχος της περιοχής στα χέρια της Χαμάς και όχι της Παλαιστινιακής Αρχής. H κυβέρνηση Σαρόν ευελπιστεί ότι η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της μεγαλύτερης παλαιστινιακής οργάνωσης θα αποτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου μαζικών επιθέσεων που φέρεται να σχεδίαζαν η Χαμάς και οι ομάδες που συνεργάζονται μαζί της. Οι υποστηρικτές της δολοφονίας στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης τόνιζαν ότι η πρόσφατη, αποτυχημένη απόπειρα κατά του Γιασίν είχε επιφέρει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι η τακτική που έχουν επιλέξει και οι δύο πλευρές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιματοχυσία, στον βωμό της οποίας θα θυσιαστούν όχι μόνον οι ηγέτες των ένοπλων οργανώσεων, αλλά και δεκάδες αθώοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολίτες.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που εκτιμούν ότι η δολοφονία του Γιασίν θα αποβεί μοιραία όχι για τη Χαμάς, αλλά για την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή. Ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι η δημοτικότητα της οργάνωσης του Γιασίν στα κατεχόμενα αυξήθηκε εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν καλλιεργήσει με επιτυχία τη δημόσια εικόνα των μαχητών, που είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν για την πατρίδα και τη θρησκεία τους. Στα μάτια των Παλαιστινίων, επίσης, οι τακτικές της Χαμάς έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές από τη διπλωματία της Παλαιστινιακής Αρχής. Επιπλέον, η δολοφονία βάζει τέλος στις όποιες αμυδρές ελπίδες πως οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα πατάξουν τη Χαμάς, συλλαμβάνοντας μέλη της και προχωρώντας στην κατάσχεση του παράνομου οπλισμού.

Αύξηση δημοτικότητας

Οσο το Ισραήλ συνεχίζει να δολοφονεί ηγέτες της Χαμάς, τόσο θα αυξάνεται η δημοτικότητα της οργάνωσης και η όποια επιχείρηση της Παλαιστινιακής Αρχής για τον περιορισμό των παραστρατιωτικών θα ερμηνευτεί ως προδοσία. Στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν 20.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και μόλις 2.000 μαχητές της Χαμάς. H αδυναμία δράσης των παλαιστινιακών αρχών, όμως, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή δημοτικότητα των μαχητών της Χαμάς. Συνεπώς, η δολοφονία του Γιασίν μπορεί, τελικά, να αποφέρει την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής και να επιφέρει το χάος στη Λωρίδα της Γάζας. Επί της ουσίας, λοιπόν, φαίνεται πως η Χαμάς θα είναι αυτή που θα αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος από τη δολοφονία του πνευματικού της ηγέτη.