ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Αράβων, διαδηλώσεις

Με καταδικαστικές δηλώσεις από την ηγεσία των αραβικών κρατών, διαδηλώσεις στους δρόμους και απειλητικές δηλώσεις από ένοπλες οργανώσεις, αντέδρασαν οι Αραβες στην είδηση της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς και επτά άλλων χθες στη Γάζα. O Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ καταδίκασε την επίθεση ως «βάρβαρη πράξη» και, ερωτηθείς πώς αυτή θα επηρεάσει την ειρηνευτική διαδικασία, απάντησε: «Για ποια ειρηνευτική διαδικασία μιλάμε όταν η περιοχή βρίσκεται στις φλόγες;» Την πρόβλεψη ότι η δολοφονία του Γιασίν θα οδηγήσει σε νέο κύκλο βίας διετύπωσε και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. «Αυτό το έγκλημα θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, βία και αστάθεια στην περιοχή».

Στον Λίβανο, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ υποσχέθηκε αντίποινα. «Οι σιωνιστές θα ανακαλύψουν σύντομα ότι διέπραξαν μια μεγάλη ανοησία, που προστίθεται στις πολλές, προηγούμενες ανοησίες τους», είπε ο Σεΐχ Χασάν Ναρσαλάχ. Τα σχέδια της Αιγύπτου να στείλει αντιπροσωπεία στο Ισραήλ για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης, στις 26 Μαρτίου 1979, ακυρώθηκαν, καθώς οι δρόμοι της χώρας έβραζαν. Στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν καλώντας τους Αραβες ηγέτες «να πάψουν να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο».

Κατέβηκαν στους δρόμους

Διαδηλώσεις έγιναν και στην Ιορδανία, όπου 15.000 άτομα, μεταξύ αυτών τέσσερις υπουργοί και αρκετοί βουλευτές, κατέβηκαν στους δρόμους του Αμμάν και 10.000 διαδήλωσαν σε παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων. Στο Σουδάν, 5.000 άτομα, μεταξύ αυτών και ο ηγέτης της ισλαμικής αντιπολίτευσης Χασάν Τουραμπί, πήγαν στα γραφεία της Χαμάς στο Χαρτούμ για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε παλαιστινιακά και σουδανέζικα ποιήματα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Υεμένη και στον Λίβανο, όπου ο πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα έχει την ίδια μοίρα στις κατεχόμενες περιοχές όπως είχε και στον Νότιο Λίβανο» όπου εξαναγκάστηκε σε ταπεινωτική υποχώρηση. Αραβες αναλυτές συμμερίζονταν την πρόβλεψη ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέο κύκλο βίας, επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθούν οι εξτρεμιστικές τάσεις.