ΚΟΣΜΟΣ

Αποχρωσεις

Φεμινιστικά

«Καινά δαιμόνια» εισήγαγε στο συντηρητικό ποίμνιό του, ο ιμάμης ενός μικρού χωριού στην ανατολική Τουρκία, ο οποίος έκανε το… λάθος να «κατσαδιάσει» τους άνδρες του ποιμνίου του, επειδή δεν βοηθούν τις γυναίκες τους στις δουλειές του σπιτιού. Κι εκείνοι θύμωσαν τόσο μαζί του, ώστε όχι απλώς δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στο τζαμί, αλλά ζήτησαν και την απομάκρυνσή του από την κοινότητά τους, ενώ κάποιοι άλλοι έφθασαν μέχρι του σημείου να πουν ότι υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα. Οπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος, στην εφημερίδα «Σαμπάχ» έκανε απλώς τη διαπίστωση ότι «οι γυναίκες κάνουν όλες τις δουλειές σ’ αυτό το χωριό. Πλένουν, φροντίζουν τα ζώα, μαγειρεύουν. Πάνω απ’ όλα, κουβαλούν νερό (απ’ το πηγάδι του χωριού)» κι ότι το μόνο που είπε στους άνδρες είναι ότι «θα έπρεπε τουλάχιστον να κουβαλούν το νερό». Ωστόσο, ο ανδρικός πληθυσμός του χωριού θεώρησε ότι ο ιμάμης υπερέβη τα εσκαμμένα με τις νουθεσίες του και ζήτησε από τις αρχές να τον απαλλάξουν απ’ αυτόν.

Θαύματα

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συρρέουν στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να δουν από κοντά ένα… θαύμα, που συνέβη ανήμερα της δολοφονίας του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν: τη γέννηση ενός μικρού αρνιού, στο τρίχωμα του οποίου σχηματίζονται στα αραβικά οι λέξεις «Αλλάχ» και του προφήτη του «Μοχάμεντ». Για τον ιδιοκτήτη του ζώου πρόκειται για «απόδειξη της ύπαρξης του θεού», ο οποίος επέλεξε να εμφανιστεί μ’ αυτόν τον τρόπο, ώστε να επιδείξει την οργή του για την ανίερη ενέργεια των Ισραηλινών. Κάτι ανάλογο προφανώς πιστεύουν και όσοι πιστοί προσέρχονται για να δουν το θαύμα και να ορκιστούν εκδίκηση για τον θάνατο του σεΐχη τους, ο οποίος άνοιξε νέο κύκλο αίματος στην πολύπαθη Παλαιστίνη.

Απατεωνιές

Αδοξα έληξε, πριν καλά καλά αρχίσει η… καριέρα ενός Κινέζου μικροαπατεώνα, ο οποίος με τη συνδρομή δυο συνεργών του, αυτοτραυματιζόταν σε μεγάλα εστιατόρια απ’ τα οποία στη συνέχεια ζητούσε αποζημίωση. Την πρώτη φορά, το κόλπο έπιασε μια χαρά, όταν προσποιούμενος ότι σκόνταψε κι έσπασε το δάχτυλο του, ενώ βρισκόταν σε εστιατόριο του Πεκίνου μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου τού προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά και αποζημίωση από την ιδιοκτησία του εστιατορίου. Ωστόσο, όταν επιχείρησε τα ίδια, αυτή τη φορά στα Mc Donald’s ατύχησε, δεδομένου ότι μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο και τον περιέθαλψε ο ίδιος γιατρός, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί η απάτη και να χάσει την αποζημίωση. H ατυχία του αποδείχθηκε διπλή, όταν οι δυο συνεργοί του, κατηγορώντάς τον ότι είναι κακός ηθοποιός, μοιράστηκαν την πρώτη αποζημίωση, αφήνοντας μόνο… ψίχουλα για εκείνον.

Προτιμήσεις

Οι Βρετανοί μπορεί να ανέδειξαν την Μπρίτνεϊ Σπίαρς στην «πιο σέξι γυναίκα» του κόσμου, αλλά ένας τουλάχιστον Βρετανός, ο νεότευκτος «Τζέιμς Μποντ» Πιρς Μπρόσναν βρίσκει τη νεαρή αοιδό της ποπ, τόσο ελκυστική όσο και μια μάλλινη… κάλτσα. O δημοφιλής ηθοποιός δεν φαίνεται να βλέπει με καθόλου καλό μάτι την προοπτική να υποδυθεί η 22χρονη Μπρίτνεϊ το κορίτσι του θρυλικού κατάσκοπου, αν και η ίδια λέγεται ότι προσπαθεί να πείσει τους παραγωγούς των ταινιών του ότι είναι η καταλληλότερη διάδοχος της ωραίας Χάλι Μπέρι.