ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή μετά το νέο μήνυμα του «γιατρού» της Αλ Κάιντα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Για μια ακόμη φορά, ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα του υπαρχηγού του Οσάμα Μπιν Λάντεν προκαλεί αναταραχή και προβληματισμό. O Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο γιατρός που κινεί τα νήματα πίσω από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των συντονισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τον πακιστανικό λαό να ανατρέψει τον πρόεδρο Μουσάραφ, τον οποίον μάλιστα αποκάλεσε προδότη.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, «φορέας» κατά καιρούς όλων των μηνυμάτων του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετέδωσε προχθές μαγνητοφωνημένο μήνυμα του αλ Ζαουάχρι, ο οποίος ενδεχομένως να ήθελε να αποδείξει ότι παρ’ ότι είχε αποκληθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Μουσάραφ «υψηλός στόχος», όχι μόνον είχε ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό των στρατιωτών στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, αλλά ήταν σε θέση να παρεμβαίνει και πολιτικά.

Ο αλ Ζαουάχρι, μεταξύ άλλων, καλούσε τον πακιστανικό στρατό να μην υπακούσει στις άνωθεν εντολές και να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανατρέψει έναν πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι παρά προδότης.

«Καλώ τον πακιστανικό στρατό, τον φτωχό πακιστανικό στρατό που επιχειρεί σ’ ένα φτωχό κράτος υπό τον Μουσάραφ, να αντιληφθεί ότι οι Ινδοί είναι μπροστά του και πίσω του στο Αφγανιστάν», λέει η φωνή που ακούστηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο. «O Μουσάραφ πούλησε τα πυρηνικά σας όπλα. Τελικά, τι θα κάνετε; Θα παραμείνετε σιωπηλοί μέχρι τον διαμελισμό της πατρίδας σας;», συνεχίζει ο αλ Ζαουάχρι. Καταλήγοντας, πάντως, ο Αιγύπτιος γιατρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καλεί όλο τον πακιστανικό λαό να υποστηρίξει ψυχή τε και σώματι την Αλ Κάιντα. Κανείς έως χθες το απόγευμα δεν είχε ακριβή εικόνα για την αυθεντικότητα του μηνύματος του αλ Ζαουάχρι. Εξετάζεται, είπαν οι ιθύνοντες, αν και ορισμένοι άλλοι προτίμησαν να το χαρακτηρίσουν «σαχλαμάρα».

Η πακιστανική ηγεσία είχε αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο προηγούμενο μήνυμα της Αλ Κάιντα, αυτό της 18ης Μαρτίου, όπου ο Μουσάραφ και η κυβέρνησή του αποκαλούνταν λακέδες των Ηνωμένων Πολιτειών.