ΚΟΣΜΟΣ

Ωφελημένη η Χαμάς ή το Ισραήλ;

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπαθούν να αποδείξουν οι μεν στους δε ότι η αποχώρηση των πρώτων από τη Λωρίδα της Γάζας αποδεικνύει την ισχύ τους. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι η κάθε πλευρά θα καταφέρει να πείσει μονάχα τον εαυτό της.

Η Χαμάς αντιμετωπίζει τη μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών ως μια πολιτική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Τις ημέρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του, ο Αχμέντ Γιασίν, βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των υπολοίπων ένοπλων οργανώσεων για τον τρόπο διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για μια σημαδιακή αλλαγή στην πολιτική της Χαμάς, η οποία είναι ταγμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και ουδέποτε είχε αποδεχθεί ρόλο στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αρχής. Από τη στιγμή που ο Σαρόν ανακοίνωσε το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από την περιοχή, όμως, η Χαμάς έκρινε ότι έπρεπε να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο. Προς το παρόν, ωστόσο, ο ακριβής ρόλος που φιλοδοξεί να αναλάβει η οργάνωση δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πάντως, ο εκ των ηγετών της Χαμάς, Μαχμούντ Ζαχάρ, δήλωσε ότι η οργάνωση προτίθεται να οργανώσει δημοτικές εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι ο θάνατος του Γιασίν θα αυξήσει τη δημοτικότητα της Χαμάς ενισχύοντας την πολιτική προοπτική της. H Παλαιστινιακή Αρχή δίνει την ύστατη μάχη για την επιβίωσή της, καθώς η δημοτικότητά της βρίσκεται σε διαρκή πτώση και οι Παλαιστίνιοι την αντιμετωπίζουν ως ανίκανη και διεφθαρμένη. Αντίθετα, η Χαμάς χτίζοντας σχολεία και ιατρικές κλινικές χαμηλού κόστους, έχει καλλιεργήσει την εικόνα της οργάνωσης που ενδιαφέρεται για τον λαό.

Ισραηλινός αξιωματούχος, ωστόσο, αν και παραδέχθηκε ότι ο θάνατος του Γιασίν θα συμβάλει βραχυπρόθεσμα στην αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής, υποστήριξε ότι σε βάθος χρόνου οι νέοι ηγέτες της Χαμάς θα φθαρούν στην προσπάθειά τους να καλύψουν το κενό του Γιασίν και από το συνεχές σφυροκόπημα του στρατού.

Πυρά και για τον Σαρόν

Οσον αφορά τον Σαρόν, η μονομερής αποχώρηση παρέχει πολιτικά πλεονεκτήματα, αλλά δημιουργεί και ένα πρόβλημα. O τελευταίος δέχεται τα πυρά των σκληροπυρηνικών που θεωρούν ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει το σφάλμα της αποχώρησης από τον Λίβανο. Πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν ότι η αποχώρηση από τον Λίβανο το 2000 υποβάθμισε την αποτρεπτική πολιτική της χώρας, επιτρέποντας στην ιντιφάντα να πάρει διαστάσεις.

Από τότε που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στο μέλλον δεν θα υπάρχουν Εβραίοι στη Λωρίδα της Γάζας», η βία στην περιοχή εντατικοποιήθηκε.

Οι Ισραηλινοί, λοιπόν, θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι αποχωρούν λόγω της ισχύος τους και όχι επειδή υπέκυψαν στη βία της Χαμάς. Επιπλέον, ο κ. Σαρόν φοβάται ότι αν δεν δράσει μονομερώς σήμερα, στο μέλλον η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει σχέδιο με το οποίο το Ισραήλ θα απολέσει πολλά από τα κέρδη του πολέμου του 1967.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η δολοφονία του Γιασίν σηματοδοτεί την επερχόμενη νίκη τους και πιέζουν τους παραστρατιωτικούς για νέες επιθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή, η Χαμάς δείχνει αποφασισμένη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας.