ΚΟΣΜΟΣ

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

H γενναία αντίδραση των Μαδριλένων μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου αποδεικνύει πόσο ευρηματικοί μπορούν να αποδειχθούν οι πολίτες όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την τρομοκρατία, ακόμη και εάν είναι εντελώς απροετοίμαστοι. H επαγρύπνηση των πολιτών και η προνοητικότητα δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο επίθεσης, αλλά μπορούν να δυσχεράνουν τα σχέδια των τρομοκρατών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ταχεία κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και στην αντιμετώπιση του αισθήματος αδυναμίας που επηρεάζει τους πολίτες μετά την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης. Υπό το πρίσμα των γεγονότων της Μαδρίτης, κυβερνήσεις και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αποδίδουν πια μεγάλη σημασία στο τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να προλάβει την επίθεση ή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της. Σε νέα διαφημιστική εκστρατεία στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση ζητάει από τους επιβάτες του υπόγειου σιδηροδρόμου να αναφέρουν αμέσως την ύπαρξη ύποπτων δεμάτων ή αντικειμένων. Τα τρία εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά τον υπόγειο του Λονδίνου, θα προσφέρουν στις Αρχές «εκατομμύρια μάτια και αφτιά σε όλο το δίκτυο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας. Ακολουθούν λίγες, αλλά χρήσιμες, συμβουλές γι’ αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς:

Να είσθε προσεκτικοί, χωρίς να υποκύπτετε σε φοβίες. Εντοπίστε ύποπτα δέματα, αποσκευές, οχήματα ή ενέργειες. Μην αφήνετε τη φαντασία σας αχαλίνωτη. Εάν, όμως, έχετε βάσιμες υποψίες, ειδοποιήστε άμεσα τις Αρχές.

Σχεδιάστε μεθόδους επικοινωνίας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Επιλέξτε σημείο συνάντησης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μάθετε για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ισχύουν σε σχολεία, γραφεία, πολυκατοικίες και άλλα σημεία όπου συχνάζουν μέλη της οικογένειάς σας. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, προτείνετε την κατάρτισή τους.

Εκτός από συμβατικές βόμβες, οι τρομοκράτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν βιολογικά, χημικά ή ακόμη και ατομικά όπλα. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις τέτοιων οπλικών μέσων. Μπορείτε, για παράδειγμα, να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με βαμβάκι, το οποίο θα φιλτράρει τον αέρα που αναπνέετε.

Εάν γίνει επίθεση

Εάν βρίσκεστε κοντά στο σημείο της επίθεσης, απομακρυνθείτε όσο πιο γρήγορα και ήρεμα μπορείτε. Εάν έχετε τη δυνατότητα, βοηθήστε άλλους. Πάνω από όλα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των σωστικών συνεργείων. Παραμείνετε ενήμεροι. Παρακολουθείτε συχνά ραδιόφωνο ή τηλεόραση, αλλά μην αγνοήσετε την ψυχολογική τους επίδραση στα παιδιά. Καθησυχάστε τα παιδιά σας, λέγοντάς τους ότι δεν κινδυνεύουν και ότι θα τα φροντίσετε. Ακολουθήστε το έκτακτο σχέδιο επικοινωνίας της οικογένειάς σας. Μην ξεχάσετε να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους, αρρώστους ή ανάπηρους γείτονές σας.