ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί η ελληνική οικονομία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας) Μια πολύ δυσάρεστη αλλά εν τέλει πιο πραγματική από τη μέχρι τούδε προβαλλόμενη εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα προκύψει από την έκθεση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 7 Απριλίου, καθώς βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες θα εμφανίσουν σαφή επιδείνωση, ενώ ιδιαίτερα πιεστικές θα επανέλθουν οι απαιτήσεις της Ενωσης για σοβαρές τομές μεταξύ άλλων στο Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, όπως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο απερχόμενος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πέδρο Σόλμπες (αναλαμβάνει την Τετάρτη υπουργός Οικονομικών της νέας ισπανικής κυβέρνησης) εξήγησε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη πως τα νέα στοιχεία της Επιτροπής καταδεικνύουν ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα της χώρας θα εφάπτεται του 3%, ενώ δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιον ότι θα υπάρξουν και για το δημόσιο χρέος.

Ειδικά για το έλλειμμα, υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε προβλέψει πως για το 2004 θα φθάσει το 2,4%, η προηγούμενη κυβέρνηση διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει το 1,2% και τώρα ως φαίνεται θα αγγίξει το 3%. Ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε τον κ. Σόλμπες ότι θα γίνει το παν για να μην υπερβεί η Ελλάδα το όριο αυτό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα εμπλέξει την Ελλάδα σε σοβαρές περιπέτειες έναντι της Επιτροπής, καθώς η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση και σε ό,τι αφορά το υψηλότατο δημόσιο χρέος της.

Από την άλλη πλευρά, οι «στόχοι της Λισαβώνας», που επαναδιατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής με την υποσημείωση της ευρωπαϊκής «αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης» για την εφαρμογή τους, κρύβουν πολλές παγίδες για την Ελλάδα και σίγουρα θα απαιτήσουν, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, τη μεγίστη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Ετσι, η συνταγογραφία για την ανάδειξη της Ενωσης «στην ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο» μέχρι το 2010, περιλαμβάνει, όπως υπενθυμίζεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, την ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, με «προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας», τη μείωση των παροχών ώστε «η εργασία να αποφέρει σαφές οικονομικό όφελος», αλλά και την περιστολή της πρόωρης συνταξιοδότησης, υπό τη μορφή «σωστών νομικών και οικονομικών κινήτρων», καθώς και την τόνωση της «προσαρμοστικότητας» των εργαζομένων μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, που είναι ένας τομέας στον οποίο ουδέποτε έλαμψε η χώρα… Πέραν αυτών δε, υπάρχει η πάγια υπόμνηση της Επιτροπής για την ανάγκη περαιτέρω αναμόρφωσης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, απελυθέρωσης της αγοράς ενέργειας κ.λπ.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών υπάρχει η διαπίστωση ότι επειδή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από το 2000 μέχρι τούδε είναι μάλλον πενιχρή, «απαιτείται να αυξηθεί η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων» με την Επιτροπή «να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δράσεις που αναλαμβάνονται για να προχωρήσει η υλοποίηση σε όλους τους τομείς».

Μέτρα

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επεσήμανε και αυτός την παράμετρο αυτή, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί, και εντός της Ελλάδος, η πλήρης εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην από κοινού αναζήτηση των ενδεδειγμένων μέτρων, με βασικό γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας σε ένα περιβάλλον πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Συνολικά η πολιτική της Λισαβώνας έχει μέχρι τούδε να επιδείξει ελάχιστες επιτυχίες όπως πιστοποιούν οι πενιχροί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη, η εμμονή της ανεργίας στα περισσότερα κράτη-μέλη και, εν τέλει, ο ίδιος ο εκτροχιασμός του Συμφώνου Σταθερότητος. Η πρόκληση, για όλα τα κράτη μαζί αλλά και το καθένα χωριστά είναι προφανής. Διαφορετικά, όπως το έθεσε πριν από τη σύνοδο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σύντομα «θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε ότι αποτύχαμε»…