ΚΟΣΜΟΣ

Φονικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τασκένδη

ΤΑΣΚΕΝΔΗ. Τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην πολυσύχναστη αγορά στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, αλλά και σε άλλες επιθέσεις σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι ενέργειες σηματοδοτούν τη δυναμική επανεμφάνιση των εξτρεμιστών στη χώρα, από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται αρκετοί άνδρες της Αλ Κάιντα, από εκείνους που καταδιώκουν οι Αρχές στο Πακιστάν.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν την Κυριακή το βράδυ με μία έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δέκα ατόμων, σε σπίτι που χρησιμοποιείται από εξτρεμιστή, στην επαρχία Μπουκχάρα. Αλλες δύο επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί παρέσυραν στον θάνατο τρεις αστυνομικούς, ενώ οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο παζάρι στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας σκότωσαν τρεις αστυνομικούς κι ένα παιδί. Επρόκειτο για τις πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί στη χώρα. «O χαρακτήρας των ενεργειών αυτών δεν είναι συνηθισμένος στη χώρα μας. Πιθανότατα εισήχθη από το εξωτερικό», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Ρασίντ Καντίροφ. Λιγότερο αιματηρές επιθέσεις αναφέρθηκαν σε πολλά σημεία της χώρας, εν μέσω φόβων για συντονισμένη επίθεση εναντίον ενός κράτους του οποίου η σκληροπυρηνική ηγεσία πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια επιχειρήσεις εναντίον των φανατικών ισλαμιστών.

Στόχος η αποσταθεροποίηση

«Μία προκαταρκτική έρευνα αποδεικνύει πως τα συμβάντα είναι αλληλένδετα με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας». Ενα άτομο συνελήφθη και οι Αρχές αναζητούν και άλλους υπόπτους. «Οι τρομοκράτες είχαν στόχο τον πανικό και το χάος, αλλά δεν τα κατάφεραν», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σαδίκ Σαφάγιεφ. Στόχοι στο Ουζμπεκιστάν πιστεύεται ότι έχουν συμπεριληφθεί στο πεδίο δράσης των εξτρεμιστών λόγω της στενής συμμαχίας με τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ανώνυμες πηγές στην Τασκένδη ανέφεραν ως πιθανούς δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας την παλαιά οργάνωση «Κόμμα της Απελευθέρωσης», την οργάνωση των Ουαχαμπί, συνδεδεμένη με τον Μπιν Λάντεν και το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν.