ΚΟΣΜΟΣ

«Οι Αλβανοί χαμένοι από την έκρηξη βίας»

Οι Αλβανοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την πρόσφατη έκρηξη βίας στο Κόσοβο, παραδέχεται σε συνέντευξή του στην «K» ο πρώην ηγέτης του UCK κ. Χακίμ Θάτσι. Καταδικάζει τα επεισόδια τα οποία αποδίδει στην αντίδραση των ομοεθνών του στην «συσσωρευμένη δυσαρέσκεια», και ισχυρίζεται ότι οι Αλβανοί δεν σχεδιάζουν εθνοκάθαρση εις βάρος των Σέρβων.

Οξύτατα προβλήματα

– Ηταν σχεδιασμένα τα επεισόδια, όπως υποστηρίζουν πολλοί;

– Τα γεγονότα ήταν μια αντίδραση των πολιτών του Κοσόβου προς την συσσωρευμένη τα τελευταία πέντε χρόνια δυσαρέσκεια. Το πνίξιμο των 3 Αλβανόπουλων από τους Σέρβους στο ποτάμι Ιμπρι στη Μιτροβίτσα ήταν η σπίθα της αναταραχής. Οι πολίτες είναι χορτασμένοι από τις αφηρημένες υποσχέσεις των διεθνών και ντόπιων ηγετών στο Κόσοβο. Αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουν νερό, δεν έχουν δουλειά. Το 44% των Κοσοβάρων ζει με δυο δολάρια την ημέρα, το 12% με ένα δολάριο την ημέρα, το 60% είναι άνεργοι. Εχοντας υπόψη όλα αυτά θεωρώ τις διαμαρτυρίες νόμιμες, όμως η χρήση βίας, η καταστροφή ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων είναι απαράδεκτα και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.

– Κυκλοφορούν φήμες ότι πρωταγωνιστές των βιαιοτήτων ήταν στελέχη του UCK. Αληθεύει;

– O UCK και ο λαός του Κοσόβου έκαναν έναν δίκαιο και καθαρό αγώνα, στη διάρκεια του οποίου δεν επιτρέψαμε την καταστροφή θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν τώρα, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες ποιος έκανε αυτές τις καταδικαστέες πράξεις. Είμαι σίγουρος ότι οι εμπρησμοί και οι ζημιές σε αυτά τα μνημεία δεν έγιναν από εκείνους οι οποίοι στον δίκαιο πόλεμο τα προστάτευσαν. Οπως και να έχει το θέμα, η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να χορηγήσει ένα ποσό για τη επισκευή όλων των σπιτιών και των κατεστραμμένων μνημείων.

– Τι ακριβώς ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι και βγήκαν στους δρόμους καίγοντας τις χριστιανικές εκκλησίες και σκοτώνοντας Σέρβους;

– Τα τελευταία γεγονότα ήταν τραγικά. Σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες του Κοσόβου. Το Κόσοβο έχει χάσει πολύ από ανθρωπιστική, πολιτική και υλική άποψη. Κανένας άλλος δεν έχασε από αυτά τα γεγονότα περισσότερο από ό,τι οι Αλβανοί.

– Μετά απ’ όλα αυτά μπορούν Αλβανοί και Σέρβοι να βρουν Modus Viventi σε ένα πολυεθνικό Κόσοβο;

– Οπως ξέρετε 1.000.000 Αλβανοί στη διάρκεια του τρομερού πολέμου, πριν από 5 χρόνια, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ομως, παρ’ όλα αυτά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλοί από τους Σέρβους γύρισαν στο Κόσοβο. Στην ατζέντα κανενός πολιτικού κόμματος και κανενός θεσμού του Κοσόβου δεν συμπεριλαμβάνεται η εθνοκάθαρση. Εμείς θα δουλέψουμε τώρα και στο μέλλον να χτίσουμε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο στο οποίο θα επικρατεί η δημοκρατική τάξη και στην οποία όλοι οι πολίτες θα είναι ισότιμοι. Ομως για να πραγματοποιηθεί αυτός ο σκοπός χρειάζεται η θέληση των δυο πλευρών. Οι Σέρβοι του Κοσόβου πρέπει να καταλάβουν ότι η πρωτεύουσά τους είναι η Πρίστινα και όχι το Βελιγράδι.

Απαράδεκτος ο διαμελισμός

– Τι λέτε για την πρόταση διχοτόμησης του Κοσόβου, ως μιας αναγκαίας λύσης;

– O διαμελισμός του Κοσόβου είναι απαράδεκτος. Το Κόσοβο έχει τα δικά του σύνορα αναγνωρισμένα διεθνώς και κάθε τάση για να διαμελισθεί το Κόσοβο θα είχε συνέπειες για όλη την περιοχή. Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίζει ένα διαμελισμένο Κόσοβο και να μη συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο έχει συνέπειες στην Μακεδονία, τη Βοσνία, το Πρέσεβο ακόμα και η Σλοβενία θα ζητούσε περισσότερα εδάφη στην παραλιακή γραμμή από την Κροατία. Το Κόσοβο πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν και σαν τέτοιο ανεξάρτητο μέρος να ενοποιηθεί στις ευρωατλαντικές δομές.

– Νομίζετε ότι έχει νόημα πλέον η συνέχιση των συνομιλιών Πρίστινας-Βελιγραδίου που είχαν αρχίσει το φθινόπωρο;

– Οι θεσμοί του Κοσόβου είναι προσανατολισμένοι στο να χτίζουμε εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Ομως και οι γείτονές μας πρέπει να υποχωρήσουν από τις δικές τους τάσεις για το Κόσοβο. H κυβέρνηση της Σερβίας, προσπαθώντας να αποφύγει τα πολλά εσωτερικά της προβλήματα επιχειρεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στο Κόσοβο. Αυτό είναι ένα τυπικό παιχνίδι στο στυλ του Μιλόσεβιτς. Το Κόσοβο δεν θα παραμείνει όμηρος των εξελίξεων στη Σερβία. H Σερβία πρέπει να καταλάβει ότι το Κόσοβο θα γίνει ανεξάρτητο και όσο πιο γρήγορα το καταλάβει τόσο καλύτερα θα είναι για τις εξελίξεις στη Σερβία και την περιοχή.