ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική δυσαρέσκεια για τη διεύρυνση NATO

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγνοώντας τις εκφράσεις δυσαρέσκειας της Μόσχας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποδέχθηκε χθες και επισήμως επτά κράτη του πρώην ανατολικού συνασπισμού στους κόλπους του NATO. Με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λεττονίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αυξήθηκαν από 19 σε 26. Απαντώντας στη Ρωσία, η οποία διατύπωσε επιφυλάξεις λόγω της διεύρυνσης, ο γ.γ. του NATO Γιάαπ ντε Χουπ Σχέφερ, παραδέχθηκε ότι υφίστανται πάντα προβλήματα προς διευθέτηση με τη Ρωσία, «ανήσυχη για την εγκυρότητα της Συνθήκης για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη». «Εμείς από την πλευρά μας ανησυχούμε, επειδή η Ρωσία διατηρεί πάντα στρατιωτικές δυνάμεις στη Υπερδνειστερία και τη Γεωργία», συμπλήρωσε ο κ. ντε Χουπ Σχέφερ, ο οποίος υποδέχθηκε μαζί με τον πρόεδρο Μπους τα νέα μέλη σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο. O γ.γ. υπογράμμισε, πάντως, τη σημασία της σχέσης συνεργασίας NATO – Ρωσίας προς όφελος του αμοιβαίου συμφέροντος.

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της, η Μόσχα επισήμανε ότι η προσχώρηση των κρατών της Βαλτικής δεν συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης της Ρωσίας με τη συμμαχία. «Αν το NATO δημιουργήσει βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μεταβάλλοντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, τότε η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα προκειμένου να προφυλάξει το στάτους κβο», σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Κονσταντίν Κοσατσιόβ.

Νωρίτερα, ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, Τζέιμς Τζόουνς, έκανε λόγο για τις μεταβολές που θα επέλθουν με τα νέα μέλη. «Τα ανατολικά κράτη όχι μόνο θα επηρεάσουν τις ψηφοφορίες, αλλά θα επιχειρήσουν να προβάλουν και τη δική τους ξεχωριστή άποψη», σχολίασε. Υπενθυμίζεται, ότι το NATO έχει ήδη συμφωνήσει να συμπεριλάβει τα κράτη της Βαλτικής στην αντιαεροπορική του άμυνα, τοποθετώντας, μάλιστα, και τέσσερα αεροσκάφη τύπου F-16, προερχόμενα από το Βέλγιο, στη Λιθουανία. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρόεδρος Μπους και ο κ. Σχέφερ, πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.