ΚΟΣΜΟΣ

Προσδοκίες αλλά και ανησυχίες γεννά η νίκη του AKP

ΑΓΚΥΡΑ Ενισχυμένος εξήλθε από τις τοπικές εκλογές της Κυριακής ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου κατήγαγε συντριπτική νίκη σε δεκάδες δημοτικές αναμετρήσεις, μεταξύ άλλων στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. O ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εκλογική επιτυχία ένδειξη κυβερνητικής σταθερότητας και ισχύος. Το μοναδικό κόμμα, εκτός από το κυβερνών της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, που εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση, το Ρεπουμπλικανικό, κατόρθωσε να κερδίσει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Σμύρνη, ένα παραδοσιακά κεντροαριστερό προπύργιο. «H Τουρκία για μία ακόμη φορά ψήφισε υπέρ της σταθερότητας, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ενίσχυση του Ερντογάν

«Ο Ερντογάν ενίσχυσε τη θέση του. Πριν από τις εκλογές γινόταν λόγος για εθνικιστική στροφή, αλλά η εκτίμηση διαψεύστηκε», σχολίασε Δυτικός διπλωμάτης στο Ρόιτερς. Το κόμμα του Ερντογάν σημείωσε μεγάλα εκλογικά κέρδη ακόμη και σε πόλεις όπου πλειοψηφούν ψηφοφόροι υπέρμαχοι του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. O Ερντογάν προσπάθησε άλλωστε επανειλημμένα να ανασκευάσει τους φόβους του τουρκικού κατεστημένου, αλλά και των Βρυξελλών, ότι θα προωθήσει θρησκευτικών αποχρώσεων πολιτικές, υιοθετώντας τις λαϊκές αρχές του κεμαλισμού, του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας. Με την παραίνεση της E.E., η κυβέρνηση Ερντογάν υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να περιορίσει τη στρατιωτική επιρροή στην πολιτική και να εκχωρήσει πολιτισμικά δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα. Ομως οι Βρυξέλλες ζητούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Προσδοκίες και ανησυχίες

Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα σε πιο ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των δικαστηρίων εθνικής ασφάλειας και η απομάκρυνση εκπροσώπων του στρατού από το ανώτατο εκπαιδευτικό συμβούλιο. Αλλοι παρατηρητές, πάντως, ανησυχούν ότι το μέγεθος της νίκης Ερντογάν θα θορυβήσει τους στρατιωτικούς.