ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχυμένος βγήκε ο Ερντογάν

Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία αποτελούν, αναμφίβολα, σαφή νίκη του Κόμματος της Ανάπτυξης (AKP), του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και σκληρή προειδοποίηση προς το μόνο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο Κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα των εκλογών πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, αν και το εύρος του θριάμβου του κ. Ερντογάν αποτελεί αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης, έπειτα από ενάμιση χρόνο στην εξουσία. Το AKP δεν κέρδισε απλά σε 57 πόλεις, ανανεώνοντας τη θητεία του στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, αλλά διηύρυνε τη διαφορά και από τον πλησιέστερο αντίπαλο, στις 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Συμπεράσματα

Κατά παράδοση, έχει σημασία η προσωπικότητα του υποψηφίου για τις τοπικές τουρκικές εκλογές. Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι δεν εκφράζουν πάντα την «κομματική προτίμηση» όταν ψηφίζουν για δήμαρχο. Για παράδειγμα, η Δημοκρατική Αριστερά του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ κέρδισε μόνο 1% των ψήφων στην Τουρκία, αλλά η υποψηφιότητά του στην κεντρική επαρχία του Εσκισεχίρ κέρδισε το υψηλό 44%. Με λίγα λόγια ο καλύτερος τρόπος για να μετρηθεί η δημοτικότητα ενός κόμματος είναι η ψηφοφορία για τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, κατά την οποία εκφράζεται η προτίμηση για το κόμμα, όχι για τον υποψήφιο.

Τα αποτελέσματα για τα δημοτικά συμβούλια τοποθετούν τη δημοτικότητα του AKP στο 42%, πολύ πιο μπροστά από τους αριστερίζοντες αλλά σκληρούς εθνικιστές Ρεπουμπλικάνους Δημοκράτες, ή CHP, που κέρδισαν το 18% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι το AKP αύξησε τη δύναμή του κατά 7,5 μονάδες από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 και ότι το CHP σημείωσε πτώση δύο μονάδων.

Κέρδη της Δεξιάς

Τα αποτελέσματα στα δημοτικά συμβούλια δείχνουν ότι ένα ακόμη κόμμα, το εθνικιστικό MHP, θα εξασφάλιζε έδρες στη Βουλή, εάν οι εκλογές ήταν γενικές. Το MHP κέρδισε 11% και το κεντροδεξιό DYP 9,9%. Το MHP αύξησε τη δύναμή του κατά 2,5% και το DYP κατά μία μονάδα. Υπογραμμίζεται ότι τα δύο κόμματα τάχθηκαν κατά της διευθέτησης του Κυπριακού, κατηγορώντας τον Ερντογάν για «ξεπούλημα».

Η κουρδική ψήφος

Ενας συνασπισμός επτά αριστερών κομμάτων, περιλαμβανομένου του φιλοκουρδικού DEHAP, κέρδισε μόλις το 4,8% των ψήφων για τα δημοτικά συμβούλια. Παραδόξως, η συμμαχία έχασε στα παραδοσιακά οχυρά του DEHAP στη νοτιοανατολική Τουρκία. Για πολλά χρόνια, το DEHAP έχει συνδεθεί με μια κουρδική αποσχιστική ταυτότητα. Τώρα, θα πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις του.

Ενας από τους μεγάλους ηττημένους είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, Τσεμ Ουζάν, του οποίου το εθνικιστικό κόμμα της Νεότητας, GP, είχε κερδίσει το εντυπωσιακό 7,5% στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2000, ενώ τώρα περιορίστηκε στο 2,7%.

O Ισμαήλ Τζεμ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εταίρος του Γιώργου Παπανδρέου στο χασάπικο ήταν ίσως ο πιο τραγικός ηττημένος, αφού το κόμμα του πήρε μόνο δύο ψήφους! Τα αποτελέσματα των εκλογών ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη στροφή της χώρας προς τα δεξιά. Οι ψήφοι υπέρ της Δεξιάς ανήλθαν στο 75% και υπέρ της Αριστεράς στο 25%.