ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές τον Ιανουάριο ζητεί και ο Τσαλαμπί

ΒΑΓΔΑΤΗ: Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τον επόμενο Ιανουάριο τάχθηκε χθες ο ασκών καθήκοντα προέδρου του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Αχμέντ Τσαλαμπί, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του από τις συνομιλίες που είχε με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Ιράκ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το προσωρινό Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών στις 31 Ιανουαρίου, ο κ. Τσαλαμπί τόνισε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να διεξαχθούν οι εκλογές όπως έχουν προβλεφθεί, καθώς πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο Ιράκ».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη η διακυβέρνηση της χώρας χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση. «Πρέπει να αποκτήσουμε Σύνταγμα και μια εκλεγμένη κυβέρνηση, διαφορετικά ολόκληρη η πολιτική διαδικασία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο», υποστήριξε ο κ. Τσαλαμπί. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την ομάδα του OHE, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθει πως τάσσεται κατά της ανάληψης κεντρικού ρόλου του διεθνούς οργανισμού στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Με ασφάλεια

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ομάδας του OHE που επισκέπτεται το Ιράκ, Καρίνα Περέλι, υπογράμμισε χθες ότι η ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα είναι ζωτικής σημασίας για τη διενέργεια των εκλογών. «Θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι από τώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα βελτιωθεί το περιβάλλον ασφαλείας, έτσι ώστε οι Ιρακινοί να νιώσουν ασφαλείς να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα, αλλά και να θέσουν υποψηφιότητα χωρίς να φοβούνται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του OHE, για να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στο Ιράκ θα χρειαστεί να εργαστούν τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι και να στηθούν 30.000 εκλογικά κέντρα στα οποία θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι χωρίς τον φόβο επιθέσεων ενόπλων ή τρομοκρατών.

Στο μεταξύ, χθες εκπρόσωπος του αμερικανικου στρατού στο Ιράκ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου από έκρηξη βόμβας στη Δυτική Βαγδάτη. O ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει την εθνικότητα των θυμάτων, σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για Αμερικανούς.