ΚΟΣΜΟΣ

Ενας δολοφόνος με… ασθενή μνήμη

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά τη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, ο καταδικασθείς δολοφόνος του ζητεί την αποφυλάκισή του, ισχυριζόμενος ότι δεν θυμάται τίποτα από το περιστατικό. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία του Σιρχάν Μπισάρα Σιρχάν, ούτε και σε ασθένεια της μνήμης του, καθώς τη στάση αυτή υιοθέτηση ο δράστης από τις πρώτες ημέρες. Υπνωτιστές, δικηγόροι και ψυχίατροι, που προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τη μνήμη του, απέτυχαν χωρίς να παρουσιάσουν αποτελέσματα.

Σήμερα, η νέα υπερασπιστική ομάδα του Σιρχάν ομολογεί και αυτή την αποτυχία της. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θυμάται τίποτα από τα επίμαχα γεγονότα. Δεν παριστάνει ότι πάσχει από αμνησία, δεν θυμάται τίποτα», λέει ο συνήγορος Ουίλιαμ Πέπερ, που θα υποστηρίξει αύριο ενώπιον της Δικαιοσύνης το αίτημα του Σιρχάν για πρόωρη αποφυλάκιση.

Παρότι ο Σιρχάν δεν θυμάται τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1968, ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει. Η αστυνομική και δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι ο Σιρχάν συνελήφθη τη στιγμή που άδειασε το πιστόλι του πάνω στον Μπόμπι Κένεντι στην κουζίνα του ξενοδοχείου «Αμπάσαντορ» του Λος Αντζελες, λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση από μέρους του Μπόμπι της νίκης του στις κρίσιμες προκαταρκτικές εκλογές της Καλιφόρνιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους.

Ολόκληρος ο πλανήτης έμαθε τότε για το πώς ο Σιρχάν συνέχισε να πυροβολεί, ακόμη και όταν άνδρες της ασφάλειας του Κένεντι τον είχαν ακινητοποιήσει πάνω σε τραπέζι της κουζίνας του ξενοδοχείου και πώς ο Μπόμπι Κένεντι εξέπνευσε στα χέρια της συζύγου του.

Τα στοιχεία αυτά θα εξετάσει η επιτροπή αναστολών της πολιτείας της Καλιφόρνιας, που θα αγνοήσει όμως την πληθώρα θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούν γύρω από τη δολοφονία. Μία από αυτές θέλει τους πυροβολισμούς στην κουζίνα του ξενοδοχείου να είναι 13, παρότι το όπλο του Σιρχάν χωρούσε οκτώ σφαίρες, και ότι το μοιραίο βλήμα ήλθε από πίσω, ενώ ο Σιρχάν βρισκόταν μπροστά στον Κένεντι. Ο συνήγορός του υποστηρίζει σήμερα ότι ο πελάτης του είχε υπνωτιστεί, εκτελώντας διαταγές σκοτεινών κέντρων τα οποία «έσβησαν» τη μνήμη του μόλις εκπλήρωσε την αποστολή του.

Οταν συνελήφθη

Οι θεωρίες αυτές δεν πρόκειται, όμως, να απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το εάν ο 66χρονος Σιρχάν αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία και το εάν έχει αναγνωρίσει την πράξη του και μετανοεί για αυτήν. Κατά τη διάρκεια της δίκης του το 1968, ο Σιρχάν φώναξε: «Διέπραξα το έγκλημα ύστερα από 20 έτη υποχθόνιας προμελέτης», ενώ τη στιγμή της σύλληψής του ο δράστης είπε: «Το έκανα για την πατρίδα». Οι δηλώσεις του αυτές απειλούν σήμερα να τον κρατήσουν έγκλειστο για την υπόλοιπη ζωή του. Εφόσον ο Χριστιανός Παλαιστίνιος δολοφόνος αποφυλακισθεί, θα γίνει ο πρώτος δράστης πολιτικής δολοφονίας που θα εξασφαλίσει αναστολή στις ΗΠΑ. Ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, δολοφόνος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τζακ Ρούμπι και ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Τζον Κένεντι, πέθαναν όλοι στη φυλακή. Ο Σιρχάν είχε αρχικά καταδικασθεί σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972.

Ελάχιστοι «διάσημοι» κατάδικοι έχουν αποφυλακισθεί στην Καλιφόρνια, με τα μέλη της «οικογένειας» του Τσάρλι Μάνσον να έχουν αποτύχει επανειλημμένα να συγκινήσουν τις Αρχές με τη μεταμέλειά τους.