ΚΟΣΜΟΣ

Επισκευές στο Διάστημα

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ, Φλόριντα. Διαστημικό περίπατο στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πραγματοποίησαν χθες δύο Αμερικανοί αστροναύτες, για να αποθηκεύσουν προβληματική αντλία ψυκτικού υγρού και να επεκτείνουν τις τροχιές μεταφοράς στην άτρακτο του ΔΔΣ.

Φορώντας τις ειδικές διαστημικές τους στολές, ο Στίβεν Μπάουεν και ο Αλ Ντρου εξήλθαν από τη στεγανή αίθουσα του Σταθμού χθες στις 6 μ. μ., ώρα Ελλάδας. Ο διαστημικός περίπατος ήταν ο 154ος στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1998. Στον χθεσινό διαστημικό περίπατο έπρεπε να συμμετέχει ο αστροναύτης Τιμ Κόουπρα, που τραυματίσθηκε όμως στα μέσα Ιανουαρίου σε ποδηλατικό ατύχημα. Για τον λόγο αυτό, η NASA επέλεξε ως αντικαταστάτη του τον Στίβαν Μπάουεν, που είχε μόλις ενάμιση μήνα για να προετοιμαστεί για τη δύσκολη αποστολή. Ο Μπάουεν είναι, όμως, ιδιαίτερα πεπειραμένος, έχοντας λάβει μέρος την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς τον περασμένο Μάιο. Ο Μπάουεν έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε διαστημικούς περιπάτους και είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που ταξίδεψε σε δύο διαδοχικές αποστολές διαστημικών λεωφορείων. «Ο Στιβ μεταφέρει στις αποσκευές του τεράστια πείρα διαστημικών αποστολών. Πρόκειται για έναν πραγματικό βετεράνο των διαστημικών λεωφορείων. Θα τα πάει περίφημα και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα εκπληρώσει άριστα την αποστολή του», είπε χθες ο επικεφαλής πτήσεων της NASA, Ντέιβιντ Κορθ. Ο χθεσινός διαστημικός περίπατος ήταν ο πρώτος για τον Αλ Ντρου.

Ηλεκτρική σύνδεση

Οι αστροναύτες εκλήθησαν να τοποθετήσουν επέκταση της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και του θαλαμίσκου ενδιαίτησης «Unity». Τα ηλεκτρικά αυτά καλώδια θα δίνουν απευθείας ρεύμα στις μονάδες θέρμανσης του Unity, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες προβληματικές συνδέσεις. Οι αστροναύτες επρόκειτο επίσης να αποθηκεύσουν αντλία ψυκτικού υγρής αμμωνίας, σε μέγεθος οικιακού ψυγείου, που έπαψε να λειτουργεί τον περασμένο Αύγουστο.

Η εγκατάσταση νέου τμήματος της κατασκευασμένης στον Καναδά τροχιάς μεταφοράς, γνωστής ως «Καναδικός Σιδηρόδρομος», που βρίσκεται στο άνω τμήμα του ΔΔΣ, θα ολοκληρώσει τον κοπιαστικό διαστημικό περίπατο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Επόμενη αποστολή των αστροναυτών θα είναι η αποσύνδεση του διαστημικού λεωφορείου και η πραγματοποίηση πτήσης γύρω από το ΔΔΣ, ώστε να καταγραφεί η πρώτη και μόνη φορά που το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο, το ρωσικό διαστημικό «ταξί» Σογιούζ και μεταφορικά διαστημόπλοια από τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ιαπωνία βρίσκονται ταυτόχρονα προσδεδεμένα στον Σταθμό.