ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία Κομισιόν για την Τουρκία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, μετά τις νέες συλλήψεις 10 δημοσιογράφων και συγγραφέων οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Στέφαν Φίλε, επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί ανήσυχη τις εν λόγω εξελίξεις στην Τουρκία ενώ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διά της αρμοδίου του για ζητήματα ΜΜΕ, Ντούντζα Μιγιάτοβιτς, απηύθυνε έκκληση προς την Αγκυρα να σταματήσει να απειλεί δημοσιογράφους.

Οι συλλήψεις της περασμένης Πέμπτης έγιναν μόλις δύο εβδομάδες μετά τη φυλάκιση άλλων τριών δημοσιογράφων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την εθνικιστική οργάνωση Εργκένεκον που φέρεται ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση. Στην έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας αναφορικά με την υποψηφιότητά της για την ένταξη στους «27», η Ε.Ε. επισημαίνει τον μεγάλο αριθμό δικών στις οποίες κατηγορούμενοι είναι δημοσιογράφοι και το γεγονός ότι γίνονται έρευνες εις βάρος πολλών ρεπόρτερ που καλύπτουν υποθέσεις που αφορούν συνωμοσίες για ανατροπή της κυβέρνησης. Αυτές οι δίκες, στις οποίες δεν δικάζονται μόνο δημοσιογράφοι αλλά και εκατοντάδες άλλοι Τούρκοι πολίτες, από αξιωματικούς του στρατού μέχρι ακαδημαϊκούς και πολιτικούς, αντανακλούν τη βαθιά δυσπιστία μεταξύ του κοσμικού κράτους της Τουρκίας και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP. Οι επικριτές του κατηγορούν το ΑΚΡ για ισλαμιστικές ρίζες και θεωρούν ότι οι έρευνες με αφορμή την υπόθεση Εργκένεκον έχουν στόχο τούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι συλλήψεις δεν είχαν σχέση με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Φίλε τόνισε ότι η ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασικές αρχές τις οποίες θα πρέπει να σέβονται όλες οι σύγχρονες Δημοκρατίες. «Και ως υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, θα περιμέναμε η Τουρκία να σέβεται τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και να επιτρέπει τον πλουραλιστικό διάλογο στον δημόσιο χώρο», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το νομικό της πλαίσιο για να βελτιώσει το καθεστώς της ελευθερίας του Τύπου.

Πέραν της Ε.Ε., και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Π. Τζ. Κρόουλεϊ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την υπόθεση των συλλήψεων των δημοσιογράφων και ζήτησε από την Τουρκία να ταχθεί υπέρ του πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης.