ΚΟΣΜΟΣ

Γενικευμένη αναταραχή

H αναταραχή δεν αφορά μόνον την πολιτεία του Ουισκόνσιν. Οι ΗΠΑ μοιάζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με μια γενικευμένη αναταραχή με αφορμή τα εργασιακά δικαιώματα.

ΙΝΔΙΑΝΑ: Μιμούμενοι τους συναδέλφους τους στο Ουισκόνσιν, οι Δημοκρατικοί βουλευτές εγκατέλειψαν την πολιτεία, προκειμένου να εμποδίσουν την απαρτία που απαιτείτο για να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων το «δικαίωμα στην εργασία», την κατάργηση δηλαδή της πρακτικής που αναγκάζει μη μέλη των εργατικών σωματείων να καταβάλουν εισφορές προκειμένου να αντιπροσωπεύονται από αυτά.

ΜΙΣΙΓΚΑΝ: Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν και στην πολιτεία αυτή διαδηλώσεις, αν και περιορισμένης έκτασης, εναντίον προτάσεων που θεωρούνται ότι απειλούν τα συνδικάτα. Ο νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρικ Σνάιντερ, στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, προβλέπει τη φορολόγηση των συντάξεων, και τη δυνατότητα μονομερούς κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων όταν αυτό απαιτείται εξαιτίας χρεοκοπίας. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι δεν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τα συνδικάτα, αφού επιμένει να συζητεί μαζί τους τις προτάσεις του και όχι να τις επιβάλει.

ΦΛΟΡΙΝΤΑ: Ισχύει ήδη η ρύθμιση «δικαίωμα στην εργασία», και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προωθούν νομοσχέδια για την πλήρη αποδυνάμωση των συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

ΟΧΑΪΟ: Εδώ τα συνδικάτα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Τζον Κάσιτς, ο οποίος υποστηρίζει νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται η κατάργηση του δικαιώματος συλλογικών συμβάσεων για περίπου 42.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, και τον περιορισμό του για άλλους 300.000, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες.