ΚΟΣΜΟΣ

H δωρεά του υιού Καντάφι «έδιωξε» διευθυντή του LSE

Ο διευθυντής του επίλεκτου βρετανικού πανεπιστημίου London School of Economics παραιτήθηκε χαρακτηρίζοντας σφάλμα την αποδοχή δωρεάς 1,5 εκατ. στερλινών από το ίδρυμα του υιού Καντάφι, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο εντείνονται οι έρευνες για λιβυκά περιουσιακά στοιχεία. Χθες ανακοινώθηκε ότι πλοίο φορτωμένο με λιβυκά χαρτονομίσματα αξίας 160 εκατ. δολαρίων επέστρεψε στη Βρετανία, αφού παρεμποδίστηκε η είσοδός του στο λιμάνι της Τρίπολης.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως εικάζεται ότι το πλοίο μετέφερε χαρτονομίσματα που είχε τυπώσει για λογαριασμό της λιβυκής κυβέρνησης το βρετανικό τυπογραφείο De La Rue PLC. Οι κυρώσεις κατά της Λιβύης, που ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαγορεύουν την άνευ αδείας είσοδο κεφαλαίων στη Λιβύη.

Εχει πολύ ρευστό

Η Λιβύη, ωστόσο, διατηρεί μεγάλες ποσότητες ρευστού στο τραπεζικό της σύστημα, έχοντας διδαχθεί, όπως επισημαίνουν οι New York Times, από την εμπειρία των διεθνών κυρώσεων που είχε υποστεί στο παρελθόν. Τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης ανέρχονται σε 110 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 160% του ΑΕΠ της χώρας. Οι επενδύσεις της Λιβύης στη Βρετανία περιλαμβάνουν ποσοστό 3% στον εκδοτικό οίκο Pearson, στον οποίο ανήκουν οι Financial Times και ο Economist. Στην Ιταλία, ο γιος του Καντάφι, Σααντί, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο λιβυκό πρωτάθλημα, είναι ιδιοκτήτης του 7% της ομάδας Γιουβέντους, ενώ το λιβυκό επενδυτικό ταμείο κατέχει 7% της ιταλικής τράπεζας Unicredit.

Ενας από τους συμβούλους του επενδυτικού ταμείου της Λιβύης ήταν και ο Χάουαρντ Ντέιβις, ο παραιτηθείς διευθυντής του LSE. Ο γιος Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, του οποίου το διδακτορικό από το LSE επανεξετάζεται, είναι ο διαχειριστής των 50 δισ. του επενδυτικού αυτού ταμείου. Η περιουσία της Λιβύης προέρχεται από τα πετρελαϊκά έσοδα αλλά, όπως επισημαίνουν οι Νew York Times, «το να βγει ο Καντάφι με αυτά τα χρήματα στις διεθνείς αγορές για να αγοράσει όπλα ή μισθοφόρους θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο».