ΚΟΣΜΟΣ

«Ζητάμε άμεση αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα»

ΒΕΓΓΑΖΗ. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού με το καθεστώς Καντάφι. Πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε και ότι θα απελευθερώσουμε ολόκληρη τη χώρα, αλλά σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία σφαίρα, μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος και να αφήσουμε ένα σπουδαίο παράδειγμα για τη νέα γενιά των αγωνιστών, που θα δώσει την επόμενη μάχη και θα νικήσει»! Με αυτή τη δήλωση αποφασιστικότητας έκλεισε τη συνέντευξή του σε ολιγομελή ομάδα απεσταλμένων διεθνών μέσων ενημέρωσης ο παραιτηθείς πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν επικεφαλής του νεοσύστατου Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου -κάτι σαν προσωρινή κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχεται από τους αντάρτες- Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ. Το 30μελές συμβούλιο περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας της εξέγερσης Ομάρ Χαρίρι, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τη συμμετοχή του σε αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα εναντίον του Καντάφι, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, κ. Σαλγκάς.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Αμπντελτζαλίλ εξέφρασε τη δυσφορία του για την περίεργη υπόθεση της σύλληψης και απέλασης, από τις δυνάμεις ασφαλείας της εξέγερσης, οκτώ Βρετανών κομάντος των επίλεκτων δυνάμεων SAS. «Οι συλληφθέντες μπήκαν στο έδαφός μας χωρίς να μας έχουν ειδοποιήσει, εντοπίστηκαν στα περίχωρα της Βεγγάζης και έφεραν πολύ εξελιγμένο οπλισμό, ο οποίος κατασχέθηκε. Τους παραδώσαμε στους Βρετανούς και τους φερθήκαμε πολύ καλά, με την ελπίδα να μη διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τη Βρετανία», μας είπε ο κ. Αμπντελτζαλίλ. Αλλη πηγή του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου εξέφραζε κατ’ ιδίαν έντονη δυσφορία για τη «δόλια Αλβιώνα», η οποία κατά τα φαινόμενα ήθελε να έχει μια άμεση, από πρώτο χέρι εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ κανταφικών και αντιπολίτευσης προτού καθορίσει την τελική στάση της στη λιβυκή κρίση.

Η συνέντευξη του κ. Αμπντελτζαλίλ έβγαλε δύο ακόμη ειδήσεις: Ο Λίβυος πολιτικός, πέραν της έκκλησης για άμεση επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο καθεστώς Καντάφι, «ώστε να περιοριστεί η αιματοχυσία», ζήτησε για πρώτη φορά την αναγνώριση του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου από τη διεθνή κοινότητα. Πάντως, ο κ. Αμπντελτζαλίλ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα της «Κ» για το ενδεχόμενο επιλεκτικών αεροπορικών πληγμάτων, επιμένοντας ότι ουδείς από το στρατόπεδο των εξεγερμένων επιθυμεί ξένους στρατιώτες στο λιβυκό έδαφος.

Η δεύτερη είδηση ήταν ότι το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο θα δεχόταν να αρθεί η δίωξη του Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εφόσον αυτός δεχθεί να αποχωρήσει από την εξουσία και τη χώρα του. Οπως αποκάλυψε ο κ. Αμπντελτζαλίλ, ο Καντάφι έχει στείλει μέσω τρίτων μηνύματα διαπραγμάτευσης στους εξεγερμένους.