ΚΟΣΜΟΣ

«Θέμα ημερών το τέλος του Καντάφι», τονίζει ο στρατηγός Γιούνις

ΒΕΓΓΑΖΗ. «Μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα θα τελειώσουμε, πρώτα ο Θεός, τον Καντάφι»! Ο άνθρωπος που αποτολμά την αισιόδοξη πρόβλεψη δεν είναι κάποιος υπερενθουσιώδης νεαρός, αλλά ένας άνθρωπος-κλειδί της λιβυκής επανάστασης: ο στρατηγός Αμπντουλφατάχ Γιούνις, στέλεχος του νασερικής έμπνευσης Κινήματος Ελευθέρων Αξιωματικών που ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς το 1969 και στενός συνεργάτης του Καντάφι επί 42 ολόκληρα χρόνια. Επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Λιβύης όλο αυτό το διάστημα, ο στρατηγός Γιούνις έγινε υπουργός Εσωτερικών προ τριετίας για να παραιτηθεί όταν ξέσπασε η λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη. Ο Γιούνις έλαβε εντολή από τον Καντάφι να κινητοποιήσει τις ειδικές δυνάμεις για την καταστολή της εξέγερσης.

Αντί να υπακούσει, προσχώρησε στο στρατόπεδο της επανάστασης, άνοιξε τις αποθήκες πυρομαχικών στους εξεγερμένους και κατέβασε τεθωρακισμένα εναντίον των πραιτωριανών του καθεστώτος και των ξένων μισθοφόρων, επιταχύνοντας την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ο στρατηγός Γιούνις συνάντησε αργά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ολιγομελή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων υπό αυστηρά μέτρα μυστικότητας: από τη στιγμή που πέρασε στο απέναντι στρατόπεδο, άνθρωποι του καθεστώτος οργάνωσαν απόπειρες δολοφονίας του, οι οποίες μέχρι στιγμής απέτυχαν, αν και στοίχισαν τη ζωή του διευθυντή του γραφείου του. Ιδού τι απάντησε στις ερωτήσεις της «Κ» ο άνθρωπος που συντονίζει τις προσπάθειες του επαναστατικού στρατού και αποτελεί τον βασικό συνομιλητή των επαναστατών με τη διεθνή κοινότητα:

– Γιατί διαχωρίσατε τη θέση σας από το καθεστώς Καντάφι και γιατί χρειαστήκατε τόσο πολύ χρόνο να το αποφασίσετε;

– Το 1969 ήμουν ένας από τους νεαρούς ελεύθερους αξιωματικούς που κατέλαβαν τον κρατικό ραδιοσταθμό και ανήγγειλαν τη νίκη της επανάστασης. Ημουν τότε γεμάτος ενθουσιασμό για την επανάσταση και όνειρα για τη νέα Λιβύη που θα χτίζαμε, όπως γεμάτοι ενθουσιασμό και όνειρα είναι οι νέοι που εξεγείρονται αυτές τις μέρες. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, ο Καντάφι άρχισε σιγά σιγά να παίρνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, και αυτό που ξεκίνησε ως απελευθερωτική επανάσταση να εκφυλίζεται σε τυραννία.

Υπήρξα επί 42 χρόνια αρχηγός των ειδικών δυνάμεων και πριν από τρία χρόνια μού προτάθηκε να αναλάβω το υπουργείο Εσωτερικών. Δέχθηκα, ύστερα από μεγάλες πιέσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν τέσσερις μήνες, μόνο με τον όρο ότι δεν θα έστρεφα ποτέ τα όπλα που είχα στη διάθεσή μου εναντίον του λαού. Ενδόμυχα φοβόμουν ότι κάποια στιγμή θα έπαιρνα αυτή την εντολή. Οταν ήρθε αυτή η ώρα, ήμουν προετοιμασμένος και δεν ταλαντεύτηκα: Αρνήθηκα, βλέποντας δυνάμεις του καθεστώτος να ρίχνουν στο ψαχνό και να προκαλούν πραγματική σφαγή στη Βεγγάζη.

– Γνωρίζετε καλά τον Καντάφι. Μπορείτε να προβλέψετε ποιο θα είναι το τέλος του;

– Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Καντάφι και το τέλος του πλησιάζει. Ο στρατός, το κομμάτι που ελέγχει, είναι εξαντλημένος, βρίσκεται στο πόδι επί 19 ημέρες χωρίς καλό ανεφοδιασμό, τροφή και διοίκηση. Πιστεύω ότι δεν θα συνεχίσει για πολύ να υπακούει στις διαταγές. Ηδη έχουμε τα πρώτα σημάδια ανταρσίας στο εσωτερικό του στρατού και σύντομα πιστεύω ότι θα δούμε να εκδηλώνεται ρήξη στο εσωτερικό των δυνάμεων του καθεστώτος. Πιστεύω ότι σε περίπου μία εβδομάδα το καθεστώς θα εξαντλήσει τις δυνάμεις αντίστασης και θα καταρρεύσει. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να περιοριστεί όσο γίνεται το τίμημα που θα πληρώσουμε για την απελευθέρωση, τόσο σε αίμα όσο και σε καταστροφή του εθνικού πλούτου. Ξέρω τον Καντάφι και πιστεύω ότι αν δει το τέλος του να πλησιάζει, θα πυρπολήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στη Λιβύη και στην παγκόσμια οικονομία.

Υπέρ αεροπορικών πληγμάτων

– Θα δεχόσαστε ξένη επέμβαση με τη μορφή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και των επιλεκτικών αεροπορικών πληγμάτων;

– Ολοι όσοι συμμετέχουμε στην επανάσταση είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε επέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων επί λιβυκού εδάφους.

Εχουμε, ωστόσο, ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο καθεστώς, για να περιορίσουμε την αιματοχυσία που προκαλεί με τους βομβαρδισμούς του και να του στερήσουμε την απόλυτη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων.

Θα έβλεπα επίσης το ενδεχόμενο επιλεκτικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον στρατοπέδων συγκέντρωσης ξένων μισθοφόρων -π. χ., στο Ουμπάρι- που εξοπλίζονται για να οργανώνουν σφαγές εναντίον των εξεγερμένων πόλεων.

– Τι περιμένετε από την ελληνική κυβέρνηση και τι μήνυμα στέλνετε στον ελληνικό λαό;

– Η Λιβύη είχε πάντα ιστορικούς δεσμούς και φιλικά συναισθήματα έναντι του ελληνικού λαού, με τον οποίο μας ενώνουν η Μεσόγειος, ο πολιτισμός και η ιστορία.

Προσδοκάμε από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που θα περιορίσει τον φόρο αίματος για την ελευθερία μας.