ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση αυτοκτονίας στο ΒΔ Πακιστάν

ΠΕΣΑΒΑΡ. Επίθεση αντιποίνων εναντίον όσων στηρίζουν την εκστρατεία των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Ταλιμπάν ήταν η χθεσινή έκρηξη βόμβας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 36 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στο νεκροταφείο όπου κηδευόταν η σύζυγος του Χακίμ Χαν, προσκείμενου στην κυβέρνηση ηγέτη των Παστούν, στο χωριό Αντεζάι της πολύπαθης επαρχίας Κιμπέρ Πακτούνκχα, σε απόσταση 15 χλμ. από το Πεσαβάρ. Για την κηδεία είχε συγκεντρωθεί στο χωριό πλήθος αμάχων αντιπάλων των Ταλιμπάν, κατοίκων μιας περιοχής που γίνεται συχνά στόχος των βομβιστών ακριβώς επειδή αποτελεί έδρα πολλών φιλοκυβερνητικών οργανώσεων, που συνεργάζονται με τις αρχές.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διεκδίκησε την ευθύνη και απείλησε με νέες επιθέσεις. «Ημασταν έτοιμοι για την προσευχή, όταν ένα αγόρι, τυλιγμένο μ’ ένα σάλι, όρμησε κατά πάνω μας. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει στον ιμάμη να περιμένει το παιδί, ενώ εκείνο μας πλησίασε και ανατινάχτηκε», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας. Εως πρότινος, φιλοκυβερνητική δύναμη πραγματοποιούσε περιπολίες τη νύχτα στο χωριό για να αποτρέψει επιθέσεις των Ταλιμπάν, μέτρο που ήρθη πριν από λίγες εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση μείωσε τις αποστολές πολεμοφοδίων.

Εν μέσω εντεινόμενων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, η βία εξακολουθεί να βασιλεύει. Προχθές, Τρίτη, 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Φαϊζαλαμπάντ. Στις 2 Μαρτίου, δολοφονήθηκε στο Ισλαμαμπάντ ο Σαχμπάζ Μπάτι, υπουργός Μειονοτήτων και αντίπαλος της νομοθεσίας που επιβάλλει τη θανατική ποινή εναντίον όσων προσβάλλουν το Ισλάμ.