ΚΟΣΜΟΣ

Πολλά μουσεία ενδιαφέρονται για το Ντισκάβερι

Η μικρή αγγελία θα μπορούσε να γράφει: Πωλείται διαστημικό λεωφορείο σε καλή κατάσταση, τιμή δωρεάν, μεταφορικό κόστος 28,8 εκατ. δολάρια. Παρά το φαινομενικά υπερβολικό κόστος, πολλά μουσεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι, που επρόκειτο να επιστρέψει σήμερα τα ξημερώματα στη Γη, ολοκληρώνοντας την τελευταία αποστολή του.

Ορισμένα από τα μουσεία, όπως το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, καταβάλλουν προσπάθειες για την απόκτηση του ποθητού διαστημοπλοίου. Το μουσείο προσέλαβε έτσι εταιρεία δημόσιων σχέσεων, ενώ στην ιστοσελίδα του το ίδρυμα γράφει: «Η απόκτηση του διαστημικού λεωφορείου από το Τέξας θα ήταν το σύγχρονο ανάλογο της απόκτησης των πλοίων του Κολόμβου».

Την ίδια στιγμή, το Μουσείο Ιντρέπιντ στο Μανχάταν, που στεγάζεται στο παροπλισμένο ομώνυμο αεροπλανοφόρο στις όχθες του ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 150.000 υπογραφές, ζητώντας τη μεταφορά του Ντισκάβερι στην πόλη. Το Μουσείο Πτήσης στο Σιάτλ ξεπέρασε τους ανταγωνιστές του, θεμελιώνοντας αυτή την εβδομάδα νέα πτέρυγα κόστους 12 εκατ. δολαρίων, για να στεγάσει το διαστημικό λεωφορείο, που μπορεί να μην αποκτήσει ποτέ. Η ιστοσελίδα του μουσείου χαρακτηρίζει το Σιάτλ -γενέτειρα των αεροσκαφών Boeing747- ως το φυσικό σπίτι του διαστημικού λεωφορείου. Η NASA ανακοίνωσε ότι 21 ιδρύματα διεκδικούν σήμερα τα λεωφορεία του.

Το μόνο μουσείο που παρέμεινε σιωπηλό στη διεκδίκηση ήταν το καθ’ ύλην αρμόδιο, το Μουσείο Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον. Η σιωπή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η NASA προσέφερε τη δυνατότητα απόκτησης του Ντισκάβερι στο Σμιθσόνιαν, το οποίο την απέρριψε λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Μετά την προσγείωσή του το Ντισκάβερι θα υποβληθεί σε ριζική αναμόρφωση, με αφαίρεση εξαρτημάτων και τον καθαρισμό τοξικών υπολειμμάτων, που θα διαρκέσει εννέα μήνες, προτού το διαστημόπλοιο κηρυχθεί κατάλληλο για έκθεση σε δημόσιο χώρο.