ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρωτικός πόλεμος από Καντάφι

ΡΑΣ ΛΑΝΟΥΦ. Θέατρο του παραλόγου θυμίζει το σκηνικό στο σημείο ελέγχου του επαναστατικού στρατού έξω από το μεγάλο πετροχημικό συγκρότημα του Ρας Λανούφ.

Το αλλόκοτο είναι ότι το πετροχημικό συγκρότημα λειτουργεί, ενώ γύρω του γίνεται χαλασμός κόσμου. Η πόλη βομβαρδίζεται ασταμάτητα από δυνάμεις πυροβολικού. Παράλληλα, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν πολεμικά πλοία που σφυροκοπούν την πόλη – φάντασμα από την κατεύθυνση της θάλασσας. Η εικόνα του ολοκληρωτικού πολέμου συμπληρώνεται με τα μαχητικά αεροπλάνα που εκτελούν διαρκώς πτήσεις και σποραδικούς βομβαρδισμούς.

Οι αντάρτες απαντούν με αντιαεροπορικά πυρά, αλλά και επιθετικές ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» προς την κατεύθυνση του Μπιν Τζαουάντ, το οποίο επιδιώκουν να ανακαταλάβουν. Οι δυνάμεις του Καντάφι αιχμαλώτισαν 20 αντάρτες, στους οποίους επεφύλαξαν αργό, βασανιστικό θάνατο κι έστειλαν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο έλεγαν ότι η ίδια μοίρα περιμένει τους εξεγερμένους της Βεγγάζης και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Βρισκόμαστε εδώ με τον απεσταλμένο της ΝΕΤ Πάνο Χαρίτο, τον δημοσιογράφο του «Ελεύθερου Τύπου» Θανάση Αργυράκη και τους Αραβες βοηθούς μας. Αισθανόμαστε ότι στο σημείο ελέγχου, με τη μεγάλη συγκέντρωση ανταρτών, αντιαεροπορικών πυροβόλων, πυραύλων και εκρηκτικών είμαστε πολύ εκτεθειμένοι και αποφασίζουμε να μετακινηθούμε. Καταλήγουμε 500 μέτρα πιο μακριά, χωρίς ενόπλους γύρω μας, σε μια διασταύρωση που βλέπει προς το νοσοκομείο της πόλης. Ο υπολογισμός μας αποδεικνύεται εσφαλμένος. Πάνω που αρχίζαμε να δίνουμε ραδιοφωνικό ρεπορτάζ, ακούσαμε το αεροπλάνο που βούιζε πάνω από τα κεφάλια μας να βυθίζεται. Ενστικτωδώς, τρέξαμε προς το αυτοκίνητο. Δύο εκκωφαντικές εκρήξεις, η μία μετά την άλλη ακούστηκαν πίσω μας, σε απόσταση 50-80 μέτρων. Πέφτοντας κάτω από το αυτοκίνητο είδα πίσω το σύννεφο της σκόνης και του καπνού, ενώ σωρός από χαλίκια, πέτρες και κάλυκες αντιαεροπορικών με χτύπαγαν από την κατεύθυνση της έκρηξης. Ευτυχώς, οι βόμβες είχαν σκάσει όχι στον δρόμο, αλλά στην έρημο και η άμμος απορρόφησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ωστικό κύμα.

Αργότερα θα αναρωτηθούμε αν επρόκειτο απλώς για (ηθελημένη ή αθέλητη) αστοχία του πιλότου ή μήπως για σκόπιμη κίνηση εναντίον των δημοσιογράφων (εμείς δεν είχαμε κάποιο διακριτικό τύπου Press ή TV, άλλα συνεργεία γύρω μας, όμως, είχαν).

Στο επόμενο λεπτό βεβαιωθήκαμε ότι όλοι ήταν καλά, πήραμε βιαστικά πλάνα και φωτογραφίες, μπήκαμε στο αμάξι και γυρίσαμε πίσω, προς αναζήτηση ασφαλέστερου σημείου. Περάσαμε γρήγορα το αεροδρόμιο του Ρας Λανούφ, πράγμα που αποδείχθηκε συνετό, γιατί όπως μάθαμε αργότερα, έγινε κι αυτό στόχος βομβαρδισμού. Επειτα από κάμποση ώρα, φτάσαμε στην Μπρέγκα, τον δεύτερο πετρελαϊκό κόμβο που έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών και όπου δεν έχουν σημειωθεί μάχες την τελευταία εβδομάδα. Χθες, δεν ήταν η μέρα μας. Με το που κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο, ακούσαμε και πάλι ήχο μαχητικού αεροπλάνου, αντιαεροπορικά πυρά ανταρτών και δεν αργήσαμε να νιώσουμε το σοκ από έναν δεύτερο βομβαρδισμό, ευτυχώς σε απόσταση ασφαλείας, γύρω στο μισό χιλιόμετρο. H βόμβα που σήκωσε πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού έπεσε στη βιομηχανική ζώνη της Μπρέγκα, δίπλα από τον πετρελαϊκό κόμβο, και όπως μάθαμε αργότερα έπληξε εργοστάσιο χημικών υλών.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στον άξονα Μπιν Τζαουάντ – Ρας Λανούφ – Μπρέγκα σημαίνει ότι το ανατολικό μέτωπο του εμφυλίου πολέμου απλώνεται πλέον σε μια απόσταση της τάξης των 180 χιλιομέτρων. Πρόκειται για απότομη κλιμάκωση – ποτέ, από την έκρηξη της «Επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου» δεν υπήρξαν τέτοιας έκτασης και σφοδρότητας πολεμικές συγκρούσεις. Στο νοσοκομείο της Αζντάμπια, τα ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες από το πεδίο της μάχης. Οι γιατροί μάς είπαν ότι το προηγούμενο διήμερο τους έφεραν 57 τραυματίες, από τους οποίους πέθαναν 15. Κατά τα άλλα, η γραμμή του μετώπου δεν είχε αλλάξει χθες το βράδυ στο ανατολικό μέτωπο ενός εμφυλίου πολέμου που όσο παρατείνεται, τόσο πιο άγριος γίνεται.