ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας: «Ο Χριστός δεν ήταν επαναστάτης»

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Απορρίπτει την ιδέα ότι ο Χριστός ήταν επαναστάτης, ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄, στη νέα βιογραφία του Ιησού, στην οποία επίσης υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι δεν ευθύνονται για τον θάνατο του Χριστού. Το βιβλίο, με τίτλο «Ιησούς της Ναζαρέτ», κυκλοφόρησε χθες και αποτελεί τον δεύτερο τόμο της βιογραφίας του Ιησού τον οποίο συνέγραψε ο Ποντίφικας.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη πωληθεί 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου, ότι σχεδιάζεται η κυκλοφορία του έργου σε ηλεκτρονική και ηχητική μορφή και ότι έχει ήδη μεταφραστεί σε επτά γλώσσες. «Ο Ιησούς δεν έρχεται ως καταστροφέας, δεν φέρει το σπαθί του επαναστάτη, αλλά τη δύναμη της αγάπης», αναφέρει ο Πάπας στο βιβλίο του και προσθέτει ότι ο Χριστός διαχώριζε την πίστη από την πολιτική.

Επίσης, προς ικανοποίηση των Εβραίων και του Ισραήλ, ο Ποντίφικας γράφει ότι οι Εβραίοι δεν ευθύνονται για τον θάνατο του Ιησού. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαιρέτισε το «θάρρος» του Πάπα, «ο οποίος απέρριψε μια ψευδή κατηγορία που αποτελεί αφορμή για το μίσος εναντίον των Εβραίων ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες». Μετά από αιώνες ανταγωνισμού, γράφει ο Ποντίφικας, αντιλαμβανόμαστε το καθήκον μας που είναι ο χριστιανισμός και ο ιουδαϊσμός να προχωρήσουν σε μεταξύ τους διάλογο, με σκοπό να αντιληφθούμε τον λόγο του Θεού. Θετικά αντέδρασε και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι οι θέσεις του Πάπα αποτελούν σημαντικό βήμα προς την απάλειψη του αντισημιτισμού στην Καθολική Εκκλησία.

Στο έργο του ο Πάπας καταγγέλλει επίσης τη θρησκευτική βία με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών σε μουσουλμανικές χώρες.