ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη θέση δίνει στη Λεπέν νέα δημοσκόπηση

ΠΑΡΙΣΙ. Στην τρίτη θέση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2012 φέρνει τη Μαρίν Λεπέν νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop, για λογαριασμό της εφημερίδας France Soir. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη εβδομάδα, ρωτά η δημοσκόπηση, ποιον θα ψηφίζατε; Με υποψηφίους τον Ντομινίκ Στρος-Καν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον Νικολά Σαρκοζί και τη Μαρίν Λεπέν, η σφυγμομέτρηση έδωσε ποσοστό 29% στους Σοσιαλιστές, 23% για τον Σαρκοζί και 21% για τη Μαρίν Λεπέν. Αλλοι υποψήφιοι, όπως ο Κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού (6%), η πρώην δικαστής Εβά Ζολί (5,5%) και ο Αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν (5%), θα ξεπερνούσαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πιο κάτω βρίσκονται ο Τροτσκιστής Ολιβιέ Μπεζανσενό (4%), ο Κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν (3%), ο Δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (1,5%) και ο Κεντρώος Ερβέ Μορέν (1%). Εάν η Μαρτίν Ομπρί αναδειχθεί σε υποψήφια των Σοσιαλιστών, θα εξασφάλιζε 24% των ψήφων, ισοψηφώντας με τον πρόεδρο Σαρκοζί, με τη Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίζει 22%. Σε περίπτωση υποψηφιότητας του Φρανσουά Ολάντ για τους Σοσιαλιστές, τα ποσοστά θα διαμορφώνονταν ως εξής: Ολάντ 23%, Σαρκοζί 24% και Λεπέν 24%. Μόνο σε περίπτωση υποψηφιότητας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ερχόταν τρίτο με 19% των ψήφων, με πρώτο τον Σαρκοζί (24%) και δεύτερη τη Λεπέν (22%).

Τα αποτελέσματα του ινστιτούτου Ifop διαφέρουν σημαντικά από τη δημοσκόπηση του περασμένου Σαββατοκύριακου, η οποία έδινε τη δεύτερη θέση του πρώτου γύρου στη Μαρίν Λεπέν. Το Ifop ερμήνευσε τα αποτελέσματά του ως ενδεικτικά του «συνδρόμου της χαμένης ψήφου», που ευνοεί Σοσιαλιστές και Σαρκοζί, εις βάρος των υποψηφίων από μικρότερα κόμματα.

Στο μεταξύ, «οργάνωση προστασίας» ακτιβιστών του Εθνικού Μετώπου, που «αντιμετωπίζουν πολιτικές διακρίσεις και αποκλεισμό στους χώρους εργασίας τους», ανακοίνωσε χθες ότι θα ιδρύσει η πρόεδρος του κόμματος Μαρίν Λεπέν. Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η απομάκρυνση στελέχους του αριστερού συνδικάτου Force Ouvriere, που είχε κατέβει ως υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές.

Ανάλογη αποκάλυψη είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση στελέχους του συνδικάτου CGT, που πρόσκειται στο γαλλικό Κ.Κ. Ο γενικός γραμματέας του CGT Μπερνάν Τιμπό επετέθη χθες κατά της κ. Λεπέν, συνιστώντας «αυξημένη επιφυλακή» στα μέλη του σωματείου απέναντι στον «εξτρεμισμό του Εθνικού Μετώπου». Η Μαρίν Λεπέν απέρριψε χθες τις αιτιάσεις του κ. Τιμπό, εκτιμώντας ότι ο γραμματέας του CGT «ενοχλείται βλέποντας ότι το ένα τρίτο των εργατών επιλέγει το Εθνικό Μέτωπο».