ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα για τους μουσουλμάνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντονα φορτισμένη ήταν η πρώτη ακροαματική διαδικασία που συνεκάλεσε η νεοεκλεγείσα Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στην αμερικανική Βουλή. Η συζήτηση αφορούσε τη μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ και το πώς μπορεί να αποτραπεί η διολίσθηση κάποιων μελών της στον εξτρεμισμό.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πίτερ Κινγκ, που προήδρευε της διαδικασίας, δήλωσε ότι κατά την άποψή του, οι μουσουλμάνοι της Αμερικής δεν δραστηριοποιούνται επαρκώς για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο πατέρας Αμερικανού που διέπραξε επίθεση εμπνεόμενη από ισλαμιστική ιδεολογία κατηγόρησε το περιβάλλον στο τζαμί του Νάσβιλ για τη ροπή του γιου του προς τη βία. Το ερώτημα που πρόκειται να απασχολήσει τον Κινγκ και στις επόμενες ακροάσεις είναι το αν και κατά πόσον οι μουσουλμάνοι της Αμερικής συνεργάζονται με την αστυνομία.

Οι Δημοκρατικοί έκαναν λόγο για «νέο μακαρθισμό», επισημαίνοντας ότι οι ακροάσεις για τους μουσουλμάνους της Αμερικής κινδυνεύουν να στοχοποιήσουν μια ολόκληρη θρησκευτική κοινότητα, η οποία είναι σε γενικές γραμμές άγνωστη και παρεξηγημένη.

Ο Λευκός Οίκος υποχρεώθηκε να εκδώσει δήλωση, σύμφωνα με την οποία «στις ΗΠΑ δεν πιστεύουμε στη συλλογική ενοχή».

Στην ακροαματική διαδικασία δεν κατατέθηκαν πολλά στοιχεία. Μία σερίφης από την Καλιφόρνια δήλωσε ότι επτά από τις δέκα επιθέσεις που οργανώθηκαν τον τελευταίο καιρό απετράπησαν εξαιτίας της συνεργασίας της μουσουλμανικής κοινότητας.

Το συγκινησιακό βάρος του ζητήματος, σχεδόν 10 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Κιθ Ελισον, ο πρώτος Αμερικανός μουσουλμάνος βουλευτής. Ο Ελισον μίλησε για τον μουσουλμάνο νοσοκόμο που έσπευσε στο πεδίο της τρομοκρατικής επίθεσης το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και έχασε τη ζωή του στο καθήκον. «Ο Μοχάμεντ Σαλμάν Χαμντανί ήταν Αμερικάνος που έδωσε τη ζωή του για άλλους Αμερικανούς», είπε ο Ελισον με τη συγκίνηση να κλονίζει τη φωνή του. «Η ζωή του δεν πρέπει να ορίζεται από το ότι ανήκε σε κάποια εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα, αλλά από το ότι ήταν ένας Αμερικανός που έδωσε τα πάντα για τους συμπατριώτες του», είπε και μάζεψε εσπευσμένα τα χαρτιά του.

Η επόμενη συναφής ακροαματική διαδικασία θα έχει αντικείμενο τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων μέσα στις αμερικανικές φυλακές.