ΚΟΣΜΟΣ

Κλίμα έντασης στη Σ. Αραβία

Ισχυρές δονήσεις δέχτηκε τα τελευταία 24ωρα η Σαουδική Αραβία από το κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που σαρώνει τον αραβικό κόσμο, την ώρα που το Μπαχρέιν, η Υεμένη και η Αίγυπτος βιώνουν τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας αλλαγής που θα αργήσει ακόμη να πάρει την τελική της μορφή.

Μια χαλαρή συμμαχία φιλελεύθερων, δεξιών ακτιβιστών, σιιτών μουσουλμάνων και μετριοπαθών σουνιτών ισλαμιστών είναι αυτή η οποία διοργάνωσε, μέσω Facebook, τις διαδηλώσεις στη Σαουδική Αραβία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι θα δράσουν εναντίον οποιουδήποτε προδώσει τις ισλαμικές αξίες και αρχές και εξεγερθεί «χωρίς λόγο» κατά του ισλαμικού κράτους. Προτεραιότητα της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι σιίτες αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού, είναι να συγκρατήσει σε ανεκτά επίπεδα τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη ενίσχυση της σιιτικής μειονότητας.

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τις περιγραφές του Σαουδάραβα μπλόγκερ Μουρντάντχα Αλμταουάουα, έχουν λόγους για να αντιδρούν. «Οι νέοι άνδρες και γυναίκες δεν είναι απλώς οργισμένοι, έχουν βυθιστεί στη δυστυχία και την απόγνωση. Διαμαρτύρονται για την κακή υποδομή, την απουσία κοινωνίας των πολιτών και ελευθερίας, το κακό εκπαιδευτικό σύστημα, τα δικαιώματα των γυναικών και τελικά τη διαφθορά». Σχολιάζοντας τα προειδοποιητικά πυρά που εξαπολύθηκαν κατά διαδηλωτών στο Κατίφ την Παρασκευή -με συνέπεια να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα- ο Σχαντί Χαμίντ, αναλυτής του Brookings Center στην Ντόχα, δήλωσε: «Το γεγονός ότι το σαουδαραβικό καθεστώς ασχολείται τόσο σοβαρά με το θέμα, σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα… Ακόμη κι αν ο αριθμός των διαδηλωτών δεν ξεπερνά τους 200 ή 300 -μεγάλος για τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας- υπάρχει ζήτημα».

Σύμφωνα με εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, πάντως, η Σαουδική Αραβία, που παρέχει στις ΗΠΑ το 12% του αργού πετρελαίου, ενώ αποτελεί οχυρό έναντι της ιρανικής επιρροής στον Κόλπο, δεν είναι τόσο ευάλωτη σε σύγκριση με τους γείτονές της.

Στην Υεμένη, οι πολυήμερες λαϊκές διαμαρτυρίες κατέληξαν εκ νέου σε πολιτικό αδιέξοδο, αφού η αντιπολίτευση απέρριψε, όπως αναμενόταν, μία ακόμη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου Σαλέχ, ο οποίος προσέφερε αυτήν τη φορά αναθεώρηση του Συντάγματος πριν από τα τέλη του έτους.

Στο Μπαχρέιν, εκδηλώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ σιιτών και σουνιτών, καθώς οι πρώτοι -που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα- ζητούν να σταματήσει η εκστρατεία ανατροπής της ισορροπίας του πληθυσμού προς όφελος των δευτέρων. Ενδεικτική του θρησκευτικού μίσους ήταν η ανακοίνωση οργάνωσης νέων, που γεννήθηκε τις ημέρες της εξέγερσης στην Πλατεία του Μαργαριταριού: «Είναι σαφές ότι το καθεστώς των Αλ Χαλιφά και των ομοίων του (σουνιτών) δεν εκτιμά την αξία του αίματος των γνήσιων παιδιών αυτής της γης όσο εκτιμά την αξία της εξουσίας, την οποία μονοπωλεί»…

Στην Αίγυπτο, επίσης, η εξέγερση είχε ανάλογες θρησκευτικές επιπλοκές, με θύματα τουλάχιστον 13 άτομα, τα οποία έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, την Τρίτη.

Στο Μαρόκο, τέλος, ο βασιλιάς Μοχάμεντ διακήρυξε ότι θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Εκκρεμεί το ερώτημα εάν οι αλλαγές θα επηρεάσουν το επίμαχο άρθρο 19, που του εξασφαλίζει απόλυτη εξουσία…