ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ένταση στην Υεμένη

ΣΑΝΑΑ. Επικίνδυνα ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην Υεμένη, όπου μετά την απόρριψη των συμβιβαστικών προτάσεων του φιλοδυτικού προέδρου, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, από την αντιπολίτευση, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι έπεται μεγάλη επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων σε βάρος περίπου 20.000 διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει εδώ και δύο εβδομάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας, Σαναά.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άρματα μάχης έχουν ήδη αποκλείσει την περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο και πως οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές, προετοιμάζονταν για να αμυνθούν. «Γνωρίζουμε ότι θα μας επιτεθούν από στιγμή σε στιγμή, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ μέχρι να καταρρεύσει το καθεστώς», δήλωσε στο Reuters ο εκ των επικεφαλής των διαδηλωτών, Τάχα Καγιέντ.

Επτά διαδηλωτές και τρεις στρατιώτες έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 48 ώρες σε μάχες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba, δύο στρατιώτες και ένας αξιωματικός του στρατού έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια ταραχών στην επαρχία Αλ Τζαούφ, η οποία συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία. «Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο προκειμένου να καταλάβουν το κτίριο της δημαρχίας και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Παρά την προσπάθεια των στρατιωτών, οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να καταλάβουν το κτίριο», συνέχισε η ίδια πηγή. Στην πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κεντρική επαρχία Μααρίμπ, άγνωστος άνδρας τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι τον κυβερνήτη, Νατζί Ζαγιεντί. Ο τελευταίος φέρεται να είχε προηγουμένως επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να πείσει μια ομάδα διαδηλωτών να διακόψει την καθιστική της διαμαρτυρία. «Μέλη της αντιπολίτευσης μαχαίρωσαν τον κυβερνήτη και τραυμάτισαν τους τρεις αστυνομικούς που τον συνόδευαν», σχολίασε τοπικός αξιωματούχος. Ο τελευταίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο κ. Ζαγιεντί προκάλεσε τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας πως «ο κυβερνήτης απλώς προσπάθησε να αποτρέψει τη βύθιση της επαρχίας στο χάος». Δεκάδες ξένες πολυεθνικές εταιρείες της πετρελαϊκής βιομηχανίας διαθέτουν γραφεία στη Μααρίμπ.

Στην Ταΐζ, επίσης, 200 χλμ. νότια της Σαναά, η αστυνομία πυροβόλησε χθες στον αέρα σε μια προσπάθεια να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν, τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Χιλιάδες άνθρωποι, τέλος, συγκεντρώθηκαν στην Αλ Χαουτά, πρωτεύουσα της επαρχίας Λαχέτζ, απαιτώντας την παραίτηση του πρόεδρου Σαλέχ. Ο τελευταίος έχει δεσμευθεί ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία -η θητεία του λήγει το 2013- ενώ υποσχέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Οι προτάσεις του, ωστόσο, απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση.