ΚΟΣΜΟΣ

Υπό πίεση οι αντάρτες στη Λιβύη

ΤΟΜΠΡΟΥΚ. Την πόλη Ατζαμπία σφυροκοπούσε χθες η αεροπορία του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ το αδιέξοδο παρέμενε στο διπλωματικό πεδίο. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ότι απαιτούνται λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν χθες την πόλη Ατζαμπία, ένα από τα δύο πληθυσμιακά κέντρα που χωρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από τα αρχηγεία της επανάστασης στη Βεγγάζη. Οπως δήλωσαν κάτοικοι της Ατζαμπία, τα αεροπλάνα του Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη κάθε 20 λεπτά, αφού πρώτα έριξαν φυλλάδια με τα οποία ζητούσαν από τους κατοίκους να διώξουν τους αντάρτες. «Κόψτε τους το νερό και το φαγητό», ανέφεραν τα φυλλάδια. Την Κυριακή, ο Καντάφι σφυροκοπούσε τη γειτονική πόλη Μπρέγκα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Εν τω μεταξύ, στο δυτικό μέτωπο, τανκς του Καντάφι βρίσκονταν χθες στο κέντρο της πόλης Ζουάρα, μιας από τις ελάχιστες πόλεις της δυτικής Λιβύης που παρέμεναν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε χθες στο Παρίσι για συνομιλίες με αντικείμενο τη Λιβύη αλλά και για επαφές με εκπροσώπους του αντιπολιτευόμενου λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τις πρώτες υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των ανταρτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέστειλε χθες αντιπροσωπεία στην επαναστατημένη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο της εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον.

Τόσο στους κόλπους του ΟΗΕ όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ επικρατούν διαφωνίες ως προς τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε κάθετα εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης του ΝΑΤΟ. «Η στρατιωτική επέμβαση από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν απόλυτα αντιπαραγωγική», είπε ο Ερντογάν σε διεθνές φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι, στο παρελθόν, οι στρατιωτικές επεμβάσεις επέτειναν τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυναν. «Πρέπει να επιτρέψουμε στους Λίβυους να χαράξουν τη δική τους πορεία», τόνισε. Η Λιβύη ανήκε στην οθωμανική αυτοκρατορία ώς το 1912, οπότε αποικιοποιήθηκε από την Ιταλία.

«Ο Ερντογάν δεν είναι βέβαιος για το ποιος θα νικήσει και προτιμά να μη ρισκάρει», εκτίμησε ο Φάντι Χακούρα, του βρετανικού ινστιτούτου Τσάταμ Χάους. Η Γαλλία έχει εντείνει τις προσπάθειες για βομβαρδισμό καίριων εγκαταστάσεων της λιβυκής αεροπορίας, μετά τη συμφωνία του Αραβικού Συνδέσμου στα σχέδια επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στον Καντάφι και στην οικογένειά του να πραγματοποιούν συναλλαγές στη Ρωσία, ενώ έχουν ήδη παγώσει οι εξαγωγές ρωσικών όπλων προς τη Λιβύη. Οι αναλυτές εξέταζαν αν η απόφαση αυτή αποτελεί προάγγελο αλλαγής της ρωσικής στάσης ή αν απλώς η Ρωσία δημιουργεί γέφυρες προς τους αντάρτες, ώστε να έχει επαφές με ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση ανταρτών.