ΚΟΣΜΟΣ

H Μέρκελ εξήγγειλε μορατόριουμ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τρίμηνο πάγωμα στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για επέκταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών της χώρας ανακοίνωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στον απόηχο των τραγικών εξελίξεων στην Ιαπωνία. Το μορατόριουμ περιλαμβάνει την αναστολή λειτουργίας των παλιών πυρηνικών σταθμών. «Αλλιώς δεν θα ήταν μορατόριουμ», όπως είπε.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα», είπε η Μέρκελ και συμπλήρωσε: «Τα γεγονότα στην Ιαπωνία μάς διδάσκουν ότι οι απειλές που είχαμε μέχρι πρότινος αποκλείσει δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον εντελώς αδύνατες».

Η καγκελάριος υποχρεώθηκε στη χθεσινή αναδίπλωση μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, που διεκδικούσε πλήρη κατάργηση της χρήσης τους, ειδικά μετά τις εκρήξεις στην Ιαπωνία. Η κυβέρνησή της πέρυσι είχε υιοθετήσει απόφαση για επέκταση του χρόνου ζωής των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας κατά 12 περίπου χρόνια. Ο προκάτοχός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την πυρηνική ενέργεια ως το 2021.

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς, αλλά η Μέρκελ λέει ότι η χώρα έχει ανάγκη να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με τη βοήθεια πυρηνικής ενέργειας έως ότου επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η χθεσινή ανακοίνωση πάντως αναμφίβολα έχει ψηφοθηρικά κίνητρα, καθώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Μέρκελ αντιμετωπίζει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με κρισιμότερη αυτήν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Εκεί οι Πράσινοι είναι δεύτερη εκλογική δύναμη στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά γύρω στο 25%. Οποιοδήποτε περιβαλλοντικό στραβοπάτημα της Μέρκελ θα μπορούσε να τους φέρει ακόμη και στην πρώτη θέση.

Δεν υπάρχει σαφήνεια

Ολως τυχαίως… ένα από τα απηρχαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους βρίσκεται στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ο ηγέτης των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ, άσκησε οξεία κριτική στην κυβερνητική ανακοίνωση, κατηγορώντας τη Μέρκελ ότι δεν έχει αποσαφηνίσει τι ακριβώς περιλαμβάνει το μορατόριουμ.

«Η σύγχυση δεν είναι χρήσιμη στην παρούσα φάση» ανέφερε ο Οζντεμίρ και ζήτησε από την κυβέρνηση σαφήνεια. «Οι παλιοί πυρηνικοί σταθμοί πρέπει να κατεβάσουν ρολά αμέσως», τόνισε. Μετά την εξαγγελία του παγώματος οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, όπως η RWE και η E. on, είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 5 – 6%.