ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό «όχι» σε επέμβαση στη Λιβύη

ΠΑΡΙΣΙ. Στις αντιρρήσεις Γερμανίας και Ρωσίας προσκρούουν οι προσπάθειες Βρετανών και Γάλλων στην κατεύθυνση της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, την ώρα που οι αντάρτες αδυνατούν να ανακόψουν την προέλαση των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ συμφώνησαν μεν χθες στο Παρίσι ότι η ανάγκη άσκησης νέων πιέσεων στον Καντάφι είναι πλέον επιτακτική, πλην όμως το Βερολίνο εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοιχτά την ορθότητα μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης. «Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την προοπτική της στρατιωτικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», σχολίασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε. «Δεν επιθυμούμε την εμπλοκή σ’ έναν πόλεμο επί βορειοαφρικανικού εδάφους», ξεκαθάρισε. Με τη στάση του Βερολίνου έχει προ πολλού ευθυγραμμιστεί και η Μόσχα.

Ο ίδιος ο Καντάφι ξεκαθάρισε χθες ότι τα συμβόλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης θα περάσουν από τα χέρια των Δυτικών σ’ αυτά των Ρώσων, των Κινέζων και των Ινδών. Κατά τον Καντάφι, μάλιστα, «η μοναδική χώρα της Δύσης με την οποία υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας είναι η Γερμανία». Ο ίδιος χαρακτήρισε «καλό του φίλο» τον κ. Σαρκοζί, υποστήριξε εντούτοις ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει τρελαθεί. «Οι σύμβουλοί του λένε ότι πάσχει από βαριά ψυχολογική ασθένεια», δήλωσε ο Καντάφι.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η προσπάθεια της χώρας του και της Γαλλίας να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη της άμεσης επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη δεν τελεσφόρησε. «Μπορεί να μην έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εντούτοις υπάρχει από κοινού διάθεση να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς Καντάφι», δήλωσε ο κ. Χέιγκ. Σε σαφώς πιο έντονο ύφος, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στο έδαφος έχουν ήδη προσπεράσει τις όποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Διπλωματικές πλευρές, δε, ανέφεραν ότι το πιθανότερο σενάριο θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετεί τις επόμενες ημέρες έναν νέο κύκλο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι και τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.

Στο μέτωπο των εχθροπραξιών, η προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι συνεχίστηκε και χθες. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε το μεσημέρι ότι η Αντζαμπίγια ελέγχεται πλέον από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ξένοι παρατηρητές επιβεβαίωναν ότι οι αντάρτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει την τελευταία πόλη δυτικά της Τρίπολης που παρέμενε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, Ζαουάρα. Πηγές προσκείμενες στους αντάρτες παραδέχονταν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κέρδισαν τη μάχη της Ζαουάρα ύστερα από μια ανηλεή επίθεση με άρματα μάχης. Οι αντάρτες φέρονται να έχουν επικεντρωθεί στην άμυνα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, Μισράτα. «Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την πόλη και αναμένουμε επίθεση από στιγμή σε στιγμή», αποκάλυψε ηγετικό στέλεχος των ανταρτών στην πόλη των 500.000 κατοίκων.