ΚΟΣΜΟΣ

Ψεύτικα sms έσπειραν τον πανικό στη νοτιοανατολική Ασία

ΜΑΝΙΛΑ. Τον πανικό έσπειραν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας (sms) -ψευδούς φυσικά περιεχομένου- σύμφωνα με τα οποία η ραδιενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει ήδη περάσει τα ιαπωνικά σύνορα, απειλώντας άμεσα τους πληθυσμούς της Κίνας, των Φιλιππίνων, της Κορέας και της Σιγκαπούρης.

Ουρές στα φαρμακεία

Τα SMS, τα οποία αποδείχτηκε αργότερα ότι αποτελούσαν προϊόν κακόγουστων φαρσέρ, προκάλεσαν αναταραχή, ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες όπου οι διευθυντές ορισμένων σχολείων δεν δίστασαν να ζητήσουν από τους μαθητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν έντρομοι τις θέσεις εργασίας προκειμένου να σχηματίσουν ουρές έξω από τα φαρμακεία. Ο λόγος; Μια άλλη εσφαλμένη πληροφόρηση ότι το ιωδιούχο μικροβιοκτόνο σκεύασμα Betadine μπορεί να προστατέψει τον ανθρώπινο οργανισμό από τη ραδιενέργεια.

«Η ραδιενέργεια από την Ιαπωνία εντοπίστηκε σήμερα στις 4 π. μ. στον εναέριο χώρο των Φιλιππίνων», αναφερόταν στο μήνυμα που είχε ως αποδέκτες εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στη νησιωτική χώρα. Στο ίδιο μήνυμα, στο οποίο υπογραμμιζόταν πως πηγή των πληροφοριών ήταν το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι πολίτες καλούνταν να παραμείνουν στα σπίτια τους σε περίπτωση βροχής. «Σφραγίστε τα παράθυρα των σπιτιών σας και τρίψτε το δέρμα στην περιοχή του λαιμού με Betadine», υπογραμμίζεται στο ίδιο sms. Παρά το γεγονός ότι το BBC έσπευσε άμεσα να διαψεύσει την είδηση, χιλιάδες Φιλιππινέζοι πανικοβλήθηκαν.

Ενα παρόμοιο sms προκάλεσε αναταραχή στη Σιγκαπούρη. «Αν βρέξει, μη βγείτε έξω», έγραψε ο άγνωστος αποστολέας. «Αν είστε έξω μην αφήσετε τις σταγόνες της βροχής να έρθουν σε επαφή με την επιδερμίδα σας», συνέχισε. «Προφυλαχθείτε από την όξινη βροχή και ενημερώστε σχετικά τους γύρω σας», κατέληξε. Το sms προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Εθνικής Υπηρεσίας της Σιγκαπούρης για το Περιβάλλον, η οποία με ανακοινώσεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης κατέστησε ξεκάθαρο ότι η απόσταση που χωρίζει τη χώρα από την Ιαπωνία καθιστά εξαιρετικά απίθανη την εκδήλωση ραδιενεργού βροχής.

Η κινεζική αντίδραση

Στη δε Κίνα, η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα στη φημολογία που αναπτύχθηκε, κυρίως μέσω Διαδικτύου, ότι είναι ζήτημα ωρών να πληγούν οι νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας από τη ραδιενέργεια. Σε ορισμένες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter ή το τοπικό Sina, «ανέβηκαν» συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να προμηθευτούν ειδικά γάντια και αλλά είδη για την προστασία από τη ραδιενέργεια. Το Sina, μάλιστα, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τη σχετική φημολογία.

Τέλος, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή στα ηλεκτρονικά μηνύματα που εμφανίζονται είτε στους λογαριασμούς email είτε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την καταστροφή στην Ιαπωνία. «Πρόκειται για απατηλά μηνύματα, όπου οι απατεώνες εμφανίζονται ως εκπρόσωποι έγκριτων οργανισμών και μας ζητούν να καταβάλουμε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς προς ενίσχυση των θυμάτων της τραγωδίας», τονίζεται.

«Μην απαντάτε σε κανένα τέτοιο μήνυμα και σε καμία περίπτωση μη στέλνετε χρήματα σε λογαριασμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.