ΚΟΣΜΟΣ

Οι άνεμοι ωθούσαν τα ραδιενεργά σωματίδια προς τον ωκεανό

Σύμμαχο τον καιρό έχουν μέχρι τώρα οι κάτοικοι της Ιαπωνίας, καθώς οι νοτιοδυτικής κατεύθυνσης άνεμοι που φυσούν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώνονται οι εκρήξεις στους πυρηνικούς σταθμούς ωθούν τα ραδιενεργά σωματίδια κυρίως προς τη θάλασσα. Την εκτίμηση αυτή πραγματοποίησε, χρησιμοποιώντας ανάλογα μοντέλα, η εταιρεία περιβαλλοντικών μελετών και εκτίμησης κινδύνων από ατυχήματα Nea Polis, η οποία εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και είναι ελληνικών συμφερόντων.

«Οι δυτικοί και νοτιοδυτικοί άνεμοι που κυριαρχούν στην περιοχή της Ιαπωνίας τις τελευταίες ημέρες οδηγούν το σημαντικότερο ποσοστό των ραδιενεργών σωματιδίων ανατολικά στον ωκεανό. Υπήρξε μια εξαίρεση, για τρεις περίπου ώρες την Τρίτη, όπου οι άνεμοι έστειλαν μέρος της ραδιενέργειας στην ιαπωνική ενδοχώρα», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Πλαινιώτης, διευθυντής της εταιρείας. Οπως φαίνεται και από το παραπάνω διάγραμμα, στο διάστημα που άλλαξαν οι άνεμοι και έγιναν βορειοανατολικοί ραδιενεργά σωματίδια έφτασαν και στο Τόκιο.

«Τα σωματίδια που ταξιδεύουν στον ωκεανό αναμένεται στη συντριπτική τους πλειοψηφία να εμπλακούν με νέφη και να διαλυθούν στον ωκεανό με βροχόπτωση. Ετσι, οι ρύποι που απελευθερώνονται τις τελευταίες μέρες ελπίζουμε ότι θα επηρεάσουν τοπικά την Ιαπωνία (π. χ. λόγω της δεύτερης έκρηξης την Τρίτη), αλλά κατά κύριο λόγο θα διαλυθούν στον ωκεανό χωρίς να επηρεάσουν άλλες περιοχές της Ασίας», τονίζει ο Ελληνας περιβαλλοντολόγος.

Ειδικά για την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, την τρίτη στη σειρά, η Nea Polis καταγράφει ότι ο άνεμος έσπρωξε τη ραδιενέργεια βόρεια για μία ώρα και στη συνέχεια ανατολικά – βορειοανατολικά, προς τον ωκεανό.

Ο κ. Πλαινιώτης έχει σπουδάσει στην Αγγλία και έχει διδακτορικό στη μελέτη των μοντέλων διασποράς ρύπων και σωματιδίων. Ανάλογα μοντέλα χρησιμοποίησε και για την εκτίμηση του κινδύνου από τη ραδιενέργεια που διέφυγε στην Ιαπωνία. Ολα αυτά βέβαια ίσχυαν έως χθες, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ανάλογα με τη μάχη που δίνεται για να ελεγχθεί η κατάσταση στις μονάδες της Φουκουσίμα.