ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερή η Μέρκελ, άνοδος Πρασίνων

Η Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας επτά πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία, όμως τα πρώτα οφέλη της απόφασής της, για την οποία επικαλέστηκε τον κοινό νου και λόγους ασφαλείας, καρπώνονται οι Πράσινοι.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa, οι Χριστιανοδημοκράτες μένουν σταθεροί στο 36%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 5% χάνουν μία μονάδα, αλλά το κόμμα των Πρασίνων κερδίζει τρεις μονάδες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή πριν από τη θεομηνία στην Ιαπωνία.

Ετσι, από 15% οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 18%, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες, χωρίς μεταβολή ποσοστού (26%), στρέφουν τα πυρά τους εναντίον της καγκελαρίου, για τη γρήγορη -και αυθαίρετη, λένε- απόφασή της να κλείσει για τρεις μήνες τα επτά παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσια.

Δυσφορία εξέφραζε χθες η συντηρητική εφημερίδα Die Welt, λόγω του μορατόριουμ για τα πυρηνικά που η καγκελάριος ανακοίνωσε τη Δευτέρα και επισημοποίησε στην τελική του μορφή την Τρίτη, προκαλώντας την μήνιν των Σοσιαλδημοκρατών. «Ούτε η Αμερική ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία άρχισαν τη συζήτηση περί τα πυρηνικά σε τόσο συγκινησιακό κλίμα. Τι θα συμβεί εάν «σκάσουν» κι άλλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία; Τι θα απομείνει από τη γερμανική πυρηνική ενέργεια;», αναρωτιόταν η Welt, ενώ ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άφησε να ίπτανται στην ατμόσφαιρα υπόνοιες ότι η καγκελάριος έσπευσε να διακόψει τη λειτουργία των εργοστασίων επειδή είχε κάνει μυστική συμφωνία με κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Πυρά και εκ των έσω

Η κ. Μέρκελ δεν έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα, ωστόσο βολές δέχθηκε και από τους «δικούς της», δηλαδή από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ που δυσανασχέτησε, επειδή η απόφασή της δεν έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Νομοθετική ρύθμιση για τα πυρηνικά εργοστάσια τώρα ζητούν και οι Σοσιαλδημοκράτες, που πήραν την απάντηση «δεν είναι αναγκαίο προς ώρας».

Το παράδοξο είναι ότι ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, από κυβερνητικής πλευράς διακρίνεται η διάθεση επαναφοράς της πρότασης του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την οριστική διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων έως το 2020. Η πρόβλεψη αυτή είχε ακυρωθεί με νόμο της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών τον περασμένο Οκτώβριο, παρατείνοντας τον χρόνο έως το 2032. Χθες, γερμανικά μέσα ενημέρωσης υπενθύμιζαν ότι μόλις άρχισε η πυρηνική περιπέτεια στη Φουκουσίμα, το SPD ζητούσε επιτακτικά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τα πυρηνικά.

Τώρα κατηγορούν τη Μέρκελ ότι πραγματοποίησε «στροφή 180 μοιρών» στα πυρηνικά για προεκλογικές σκοπιμότητες.