ΚΟΣΜΟΣ

Βλέπουν… τρίτο τον Σαρκοζί στον πρώτο γύρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ανησυχητικά στοιχεία για τοv Γάλλο πρόεδρο αποκαλύπτουν δύο νέες δημοσκοπήσεις έγκυρων ινστιτούτων της Γαλλίας, που προβλέπουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έλθει τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, πίσω από τον Ντομινίκ Στρος-Καν και τη Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν «σήμερα», τότε 33% των Γάλλων θα επέλεγαν τον Ντομινίκ Στρος-Καν, 19% τη Μαρίν Λεπέν και 18% τον πρόεδρο Σαρκοζί, αποκλείοντας τοv σημερινό πρόεδρο από τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Η σφυγμομέτρηση αυτή είναι η τρίτη που δείχνει τον Γάλλο πρόεδρο να αποκλείεται από τον πρώτο κιόλας γύρο. Στις 7 Μαρτίου, δημοσκόπηση του Le Parisien έδινε πρώτη τη Μαρίν Λεπέν με 24%, μπροστά από τον Στρος-Καν (23%) και ουραγό τοv Σαρκοζί με 21% της πρόθεσης ψήφου. Στις 12 Μαρτίου, μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτήν τη φορά από την εταιρεία CSA, έδινε 30% στοv σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος-Καν, 21% για τη Μαρίν Λεπέν και 19% για τοv Νικολά Σαρκοζί. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Ipsos εμφανίζει ιδιαίτερα ενισχυμένη τη γαλλική Αριστερά, με τον τροτσκιστή Ολιβιέ Μπεζανσενό να εξασφαλίζει 6%.

Στο μεταξύ, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Μουαμάρ Καντάφι, αποκάλυψε χθες ότι το καθεστώς της Τρίπολης χρηυματοδότησε αδρά την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Σαρκοζί το 2007, ενώ ζήτησε από τον κ. Σαρκοζί να επιστρέψει τα κεφάλαια αυτά. Τον ισχυρισμό του Λίβυου διέψευσε κατηγορηματικά χθες το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη θέση της Λιβύης απέναντι στη Γαλλία, που πρώτη αναγνώρισε την επαναστατική κυβέρνηση της Βεγγάζης, ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε: «Κατ’ αρχάς, ο Σαρκοζί πρέπει να μας επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από τη Λιβύη για την προεκλογική του εκστρατεία. Είμαστε έτοιμοι να τα αποκαλύψουμε όλα. Το πρώτο που ζητάμε από αυτόν τον παλιάτσο είναι να δώσει πίσω στον λιβυκό λαό τα χρήματα».