ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» Αμπάς σε πρόταση Χαμάς να επισκεφτεί τη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ. Ανοίγοντας τον μακρύ δρόμο για την εθνική συμφιλίωση, ο μετριοπαθής πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αποδέχτηκε πρόταση της Χαμάς να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαι έτοιμος να μεταβώ ακόμα και αύριο στη Γάζα προκειμένου να βάλω τέλος στον διχασμό και να σχηματίσω μια νέα κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο κ. Αμπάς ενώπιον της κεντρικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο ίδιος, δε, κατέστησε για πρώτη φορά σαφές ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, στον κ. Αμπάς ήρθε στον απόηχο δύο μεγάλων διαδηλώσεων υπέρ της παλαιστινιακής ενότητας που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στη Ραμάλα και στη Γάζα.

Χθες, μάλιστα, ο κ. Αμπάς ζήτησε από τον κ. Χανίγια να επισπεύσει τις τυπικές διαδικασίες ούτως ώστε να βρεθεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. «Ας κλείσουμε άμεσα αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας», διεμήνυσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στον κ. Χανίγια. Απαντώντας, η Χαμάς τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Χανίγια συζητά ήδη με τους συμβούλους του, αλλά και τους αρχηγούς άλλων παρατάξεων, αναφορικά με την υποδοχή του προέδρου στη Γάζα, αλλά και τη σύσταση μηχανισμού για τον τερματισμό της διαίρεσης». Θετική ήταν και η αντίδραση της Ισλαμικής Τζιχάντ στην εξέλιξη, με το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, Μουχάμεντ αλ Χίντι, να ενθαρρύνει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Φατάχ του προέδρου Αμπάς «να μετουσιώσουν την καλή τους θέληση σε πράξεις ουσίας». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αμπάς δεν έχει βρεθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε με πραξικοπηματικό τρόπο την εξουσία στο πυκνοκατοικημένο αυτό κομμάτι γης.