ΚΟΣΜΟΣ

Αχτίδες αισιοδοξίας στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ. Μπορεί η ραδιενεργός ρύπανση στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα να αποτελεί πρόβλημα που θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πολλές δεκαετίες ακόμη -όπως ανέφερε η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας- αλλά κάποιες πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας για τον έλεγχο της κατάστασης άρχισαν ήδη να διαφαίνονται από χθες, καθώς συνεργεία τεχνικών στους αντιδραστήρες κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των τριών μονάδων πυρηνικής ενέργειας που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και τις απανωτές εκρήξεις μετά τη σεισμική δόνηση και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, η κατάσταση στο σύμπλεγμα έχει σταθεροποιηθεί, ενώ ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, τόνισε ότι η κρίση των τελευταίων ημερών κατέδειξε τις τεράστιες αδυναμίες του τρόπου αντιμετώπισης προβλημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια. «Η κατάσταση παραμένει σοβαρή αλλά καλύτερη από πριν», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα.

Ακόμα και χθες η προσπάθεια αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στο εργοστασιακό σύμπλεγμα δεν ήταν απρόσκοπτη. Το εργατικό δυναμικό των εγκαταστάσεων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον άρον τους χώρους εργασίας όταν γκρίζος καπνός άρχισε να ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα από τον αντιδραστήρα Νο 3. Πυκνός καπνός διέρρευσε και από τη δεύτερη μονάδα του πυρηνικού εργοστασίου. Πάντως, οι μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή μετά το τελευταίο συμβάν δεν υπέδειξαν αύξηση των τιμών της ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι τόσο στο νερό όσο και στα λαχανικά έχουν ανιχνευθεί ίχνη ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, βέβαια, τα επίπεδα της ανιχνευθείσης ραδιενέργειας είναι πολύ χαμηλά και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, συνέστησαν στους κατοίκους ενός χωριού στην πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή να μην πίνουν νερό της βρύσης εξαιτίας της ανίχνευσης υψηλών ποσοστών ιωδίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο, ο διαχειριστής των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co, θα αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες για την απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν εξαιτίας της απαγόρευσης πώλησης των προϊόντων τους, όπως, παραδείγματος χάριν, για το γάλα και το σπανάκι.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας και η διαχειρίστρια εταιρεία των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα ανέφεραν ότι έγινε σημαντική πρόοδος τόσο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όσο και χθες. Οι ομάδες τεχνικών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο ήδη κατάφεραν να συνδέσουν τις τρεις από τις έξι μονάδες του εργοστασίου και ανεμένετο να εξακολουθήσουν και σήμερα την εργασία τους. Οταν ολοκληρωθεί η σύνδεση, θα πρέπει να ελεγχθούν οι αντλίες και τα άλλα στοιχεία, να καθαριστούν οι αντιδραστήρες από τα επικίνδυνα αέρια και τελικώς να αποκατασταθεί η λειτουργία της μονάδας.

Τέλος, αξιωματούχοι της αστυνομίας υπολογίζουν ότι οι νεκροί της φυσικής καταστροφής ανέρχονται σε περισσότερους από 18.000. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 8.649 σοροί, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 13.262 άτομα. Τουλάχιστον 452.000 άτομα παραμένουν σε καταφύγια, ενώ αισιοδοξία γέννησε η διάσωση ενός δεκαεξάχρονου και της 80χρονης γιαγιάς του από τα ερείπια του σπιτιού τους στην πόλη Ισινομάκι. Οι δύο διασωθέντες επέζησαν κάτω από τα χαλάσματα τόσες ημέρες διότι κατάφεραν να πίνουν νερό και να τρώνε από ψυγείο που βρισκόταν δίπλα τους.