ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Επίσκεψη εργασίας στη Σερβία, προκειμένου να διευθετήσει «και τις τελευταίες εκκρεμότητες» που αφορούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα περνά από τα Βαλκάνια και θα παρακάμπτει την Ουκρανία, πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Μίρκο Τσβετκόβιτς, και τον πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε επαφές για το ίδιο θέμα στη Σλοβενία.

Σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα τελευταία νομικά και οικονομικά εμπόδια ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο South Stream, στο πλαίσιο του οποίου περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα περνούν ετησίως κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό τη Βουλγαρία. Από εκεί θα διοχετεύονται στη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία μέσω του ενός εκ των δύο τμημάτων του αγωγού, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου αναμένεται το 2015. O South Stream θεωρείται αντίπαλος του ευρωπαϊκού σχεδίου Nabucco, που θα παρακάμψει τη Ρωσία για να προσφέρει πρόσβαση στους προμηθευτές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, διασφαλίζοντας στους Ευρωπαίους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά τις συνομιλίες του με τον κ. Τάντιτς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για «κορύφωση της διμερούς συνεργασίας», ενώ πέραν των διευθετήσεων για τον αγωγό, επρόκειτο να υπογράψουν τρεις εμπορικές συμφωνίες για τον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Στη Σλοβενία, όπου μετέβη την Τρίτη, ο κ. Πούτιν επιχείρησε να καθησυχάσει την πολιτική ηγεσία σε ό,τι αφορά την πορεία κατασκευής του South Stream, μετά τη δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Ενέργειας, Ιγκόρ Σετσίν, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει συνολικά το σχέδιο υλοποίησης του αγωγού.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, που φέρεται να καθυστερεί την έγκριση της μεταφοράς του φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα πιέζοντας για χαμηλότερες τιμές, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε απειλή κατά του σχεδίου από την πλευρά των Τούρκων εταίρων μας»… «Εχουμε πολλές εναλλακτικές, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή που συμφωνήσαμε με την τουρκική πλευρά».