ΚΟΣΜΟΣ

Επισφαλές το νερό στο Τόκιο

ΤΟΚΙΟ. Επισφαλές για την ανθρώπινη υγεία είναι το πόσιμο νερό ακόμα και στην ιαπωνική πρωτεύουσα, καθώς ανιχνεύθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης ίχνη ραδιενεργού ιωδίου. Σε ορισμένες περιοχές τα επίπεδα ανέρχονται στο διπλάσιο των θεωρούμενων ασφαλών για τον άνθρωπο. Οι Αρχές συνέστησαν να αποφεύγεται η κατανάλωση νερού της βρύσης από βρέφη που δεν έχουν κλείσει το πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ ειδικοί διαβεβαιώνουν τους ανήσυχους γονείς ότι ακόμα και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού ύδατος προτού παρουσιάσουν βλάβες στην υγεία τους.

Επίσης οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν στους πολίτες της Φουκουσίμα, όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που παρουσιάζουν διαρροές μετά τον φονικό σεισμό της 11ης Μαρτίου, να αποφεύγουν κατά το δυνατό τη βρώση ορισμένων λαχανικών στα οποία και πάλι ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Οι Αρχές ήδη απαγόρευσαν στους τοπικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων να προωθούν την παραγωγή τους στις ντόπιες αγορές, ενώ στην επαρχία Ιμπαράκι απαγορεύτηκε η διοχέτευση γάλακτος και μαϊντανού. Ηδη, το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε την εισαγωγή διαφόρων διατροφικών προϊόντων από την Ιαπωνία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την εισαγωγή γάλακτος, παραγώγων του, λαχανικών και φρούτων από τέσσερις επαρχίες της Ιαπωνίας. Σε όλο τον κόσμο, όμως, πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα προϊόντα που έχουν ως χώρα προέλευσης την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των ιαπωνικών αρχών, στον σεισμό της 11ης Μαρτίου σκοτώθηκαν 9.408 άτομα ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 14.700. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι και 300.000 εξακολουθούν να μένουν σε καταφύγια. Το κόστος της καταστροφής αναμένεται να ανέλθει σε 309 δισ. δολάρια και ως φαίνεται πρόκειται για την πιο «ακριβή» φυσική καταστροφή της Ιστορίας. Και χθες σταμάτησαν οι εργασίες αποκατάστασης στη Φουκουσίμα καθώς μαύρος καπνός απελευθερώθηκε από τον αντιδραστήρα Νο 3.

Τέλος, σε μήνυμά του, ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Χιρόσι Τόντα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του ιαπωνικού λαού για τα μηνύματα συμπάθειας και τη βοήθεια από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και τους Ελληνες πολίτες, και υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον έλεγχο της κατάστασης στον αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα. «Η Ιαπωνία ξεπέρασε πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και σήμερα ευημερεί. Με την αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα του λαού της θα ξεπεραστεί και η τελευταία τραγωδία», καταλήγει ο Ιάπωνας πρέσβης.