ΚΟΣΜΟΣ

Στο κενό οι επιστολές του προέδρου της Υεμένης στην αντιπολίτευση

Μετά τη δραματική προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Υεμένης ότι η χώρα παρασύρεται σε εμφύλιο πόλεμο, ο πρόεδρος της χώρας Αλί Αμπντουλά Σαλέχ πρότεινε χθες με επιστολή του προς την αντιπολίτευση να παραιτηθεί στα τέλη του 2011, όμως η πρόταση μάλλον δεν εισακούστηκε. Επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος Σαλέχ και στον διοικητή του στρατού Αλί Μοχσέν, ο οποίος, μετά τη σφαγή και τους 50 νεκρούς διαδηλωτές της περασμένης Παρασκευής, αποσκίρτησε στην αντιπολίτευση, όπως άλλωστε έχουν κάνει στρατηγοί, φύλαρχοι, διπλωμάτες και υπουργοί.

Ευρισκόμενος στο Κάιρο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς την έκβαση της πολιτικής αναταραχής στην Υεμένη, «όπου σίγουρα υπάρχει μεγάλη δυστυχία». «Νομίζω ότι κατά βάσιν θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, δεν έχουμε όμως σχεδιάσει την εποχή μετά τον Σαλέχ, με τον οποίο είχαμε μια πολύ καλή σχέση εργασίας», είπε ο κ. Γκέιτς, εννοώντας τη συνεργασία του Σαλέχ με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία για την εξάρθρωση πυρήνων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Στην επιστολή προς τον διοικητή Αλί Μοχσέν, ο πρόεδρος Σαλέχ προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την εκπόνηση νέου Συντάγματος, στη συνέχεια διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και τέλος προεδρικών εκλογών. Ολα αυτά, πριν από το τέλος του 2011.

Εκλεισαν το Αλ Τζαζίρα

Ο πολιτικός αναλυτής Αμπντούλ Γκανί αλ Ιριανί εκτιμούσε χθες ότι ο πρόεδρος Σαλέχ γνωρίζει ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και ότι διαπραγματεύεται πλέον τους όρους της εξόδου του, αναζητώντας δικαστική ασυλία και προστασία των περιουσιακών του στοιχείων. Στην προσπάθειά του να συγκρατήσει την κατάσταση, ο Σαλέχ χθες, λίγο μετά τις επιστολές προς την αντιπολίτευση, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επεβλήθη την Παρασκευή. Την εφαρμογή του μέτρου εγκαινίασαν οι Αρχές κλείνοντας τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη Σανάα, μετέδωσε το δίκτυο από την Ντόχα του Κατάρ.

«Οχι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χασάπη», φώναζαν χθες οι διαδηλωτές, καλώντας τον Σαλέχ να παραιτηθεί. Ωστόσο, εάν ο πρόεδρος της Υεμένης επικαλείται τον εθνικό διχασμό και τον κατακερματισμό της χώρας, διαιρέσεις παρατηρούνται και μεταξύ της αντιπολίτευσης και των ίδιων των διαδηλωτών. Οι οπαδοί του κινήματος Χούθι των σιιτών Ζαϊντί στα βόρεια της χώρας θεωρούν τον διοικητή Αλί Μοχσέν ισλαμιστή και δεύτερο στην ιεραρχία μετά τον πρόεδρο Σαλέχ, υποκριτή και διεφθαρμένο, ενώ ακούγονται και αποσχιστικά συνθήματα.