ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμιοι των εσωτερικών προβλημάτων

Η περυσινή ειδυλλιακή εικόνα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να βαδίζει δίπλα δίπλα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και να χαράσσουν από κοινού το μέλλον της Ευρώπης στην παραλία της Ντοβίλ είναι μακρινή ανάμνηση. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες βρήκε το δίδυμο του γερμανογαλλικού άξονα πιο αποξενωμένο από ποτέ. Μπορεί η αιτία να είναι η Λιβύη και η απροθυμία της Γερμανίας να συνδράμει τις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι, φαίνεται όμως ότι οι συναπτές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία μέσα στο 2011 και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2012 επηρεάζουν έντονα τη στάση Μέρκελ και Σαρκοζί, καθώς και τη μεταξύ τους σχέση.

Προς το παρόν ο Γάλλος πρόεδρος τερματίζει τρίτος σε πολλές δημοσκοπήσεις μετά το νέο αστέρι της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. Η Μέρκελ ενδέχεται να χάσει τις αυριανές τοπικές εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Αν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη θα την εξωθήσει σε ακόμη πιο άτολμη στάση στο ζήτημα του ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο.

Κι ενώ η ατμομηχανή της Ε.Ε. αγκομαχά να ανεβεί την ανηφόρα της κρίσης χρέους, πολλά είναι τα πρόσθετα εμπόδια στη δύσβατη αυτή πορεία. Η παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες, την περασμένη Τετάρτη και η διαφαινόμενη προσφυγή της Λισσαβώνας στον μηχανισμό στήριξης, είναι σήμερα το μεγαλύτερο αγκάθι για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέντρο Πάσος Κοέλιο προτίμησε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση παρά να παράσχει την απαραίτητη συναίνεση στην κυβέρνηση μειοψηφίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακόμη και η ομοϊδεάτισσα Μέρκελ αποδοκίμασε τη στάση του Κοέλιο…

Στην Ιρλανδία ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Εντα Κένι εμφανίζεται αδιάλλακτος στα αιτήματα των εταίρων για εναρμόνιση του φόρου επιχειρήσεων με τα κοινοτικά επίπεδα. Δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος, προτού καν συμπληρώσει ένα μήνα στην εξουσία.

Στη Φινλανδία οι εκλογές της 17ης Απριλίου υποχρεώνουν την πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι να ακολουθεί μια αναβλητική πολιτική στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι η εκλογική ενίσχυση των «Αληθινών Φινλανδών», ενός ξενοφοβικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που αναμασάει τη γνωστή ρητορική «Οχι άλλα χρήματα Φινλανδών για την υποστήριξη του τεμπέλικου Νότου». Την ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός ανθεί εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών, τα spreads εκτοξεύονται κι οι αγορές παρακολουθούν με νευρικότητα την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων πολιτικών. Εκλογές, εσωκομματικές αμφισβητήσεις και επιμέρους «εθνικά συμφέροντα» υπαγορεύουν τη στάση ηγετών, που κρατούν το μέλλον του ευρώ και της Ε.Ε. στα χέρια τους.