ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο η συνταγή του σούσι είναι ιαπωνική

Πολύ συχνά χρειάζεται να συμβεί μια καταστροφή για να συνειδητοποιήσουμε πως ό, τι φτάνει ώς τον ουρανίσκο μας συχνά έχει διαφορετική διαδρομή από αυτήν που φανταζόμαστε. Ποιος θα πίστευε, λ. χ., ότι τα περισσότερα εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας που βρίσκονται στην Αθήνα δεν σερβίρουν παρά ελάχιστα προϊόντα ιαπωνικής προέλευσης; Τα ψάρια προέρχονται από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Το ρύζι έρχεται από την Κίνα ή την Ισπανία. Ακόμα και οι ιαπωνικές μπίρες φτιάχνονται στη Βρετανία και τη Γερμανία.

Συνεπώς οι καταναλωτές δεν κινδυνεύουν από το θέμα της διαρροής ραδιενέργειας που απειλεί τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και βέβαια τον υδροφόρο ορίζοντά της.

Αυτό ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι τεσσάρων γνωστών εστιατορίων σούσι στο κέντρο της Αθήνας, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», χωρίς βέβαια να αρνούνται ότι οι θαμώνες έχουν θορυβηθεί. «Η δουλειά μας δεν έχει μειωθεί καθόλου. Ομως, ο ένας στους δύο πελάτες μας ρωτάει από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες μας, που είναι κυρίως από την Ευρώπη ή την Αμερική», μας λένε στο Furin Kazan του Συντάγματος.

«Το συντριπτικό ποσοστό των προϊόντων μας είναι ευρωπαϊκά. Ο σεφ μας έχει διασυνδέσεις με την Αγγλία και έχει κανονίσει να έρχονται όλα από εκεί. Τα φύκια μπορεί να εισάγονται από την Ιαπωνία, αλλά έχουμε ήδη μεγάλα αποθέματα» τονίζουν στο My sushi, στο ίδιο πνεύμα με τα υπόλοιπα εστιατόρια που σερβίρουν ιαπωνικό φαγητό.

«Ο σεισμός και το θέμα των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν έχουν επηρεάσει την πελατεία μας. Αλλωστε, στην κουζίνα μας μόνο η σόγια και η καυτερή σος γουασάμπι μπορεί να έχουν τελικά προέλευση την Ιαπωνία, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά μεγάλες ποσότητες από την περίοδο πριν από τον σεισμό», μας λένε στο Freud Οriental.

«Η μεγαλύτερη γκάμα των τροφίμων μας έχει ελληνική ή ευρωπαϊκή προέλευση και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ακόμα και τα φύκια μας είναι από την Κίνα», υπογραμμίζουν στο Κiku.

Τελικά, το μόνο αυθεντικά ιαπωνικό είναι η συνταγή του σούσι…