ΚΟΣΜΟΣ

Βίαια επεισόδια στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατηγορίες εναντίον 149 ατόμων απήγγειλαν χθες οι βρετανικές αρχές για τα βίαια επεισόδια, στο κέντρο του Λονδίνου, τα οποία στιγμάτισαν την αρχικά ειρηνική διαδήλωση 250.000 ατόμων κατά της πολιτικής της λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον και της δρομολογούμενης περικοπής των δαπανών. Παρά την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στις περικοπές.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου, που ήταν η μεγαλύτερη μετά τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003, εξελίχθηκε αργά τη νύχτα σε μάχη ταραχοποιών στοιχείων με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 84 άτομα, περιλαμβανομένων 31 αστυνομικών.Τα ξημερώματα, πολλοί κατέληξαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και σπασμένα κόκαλα. Σύμφωνα με τον διοικητή Μπομπ Μπρόντχαρστ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, περίπου 500 άτομα στη διαδήλωση εκδήλωσαν επιθετικότητα, εκτοξεύοντας πέτρες και ξύλα εναντίον της αστυνομίας, καταστρέφοντας με μπογιά τις προσόψεις τραπεζών και σπάζοντας τις βιτρίνες άλλων καταστημάτων.Ομάδα διαδηλωτών κατέλαβε το κατάστημα Fortnum and Mason και ζωγράφισε γκράφιτι στους τοίχους έως ότου η αστυνομία επενέβη, σφράγισε την είσοδο και άρχισε να συλλαμβάνει όποιον έβγαινε από μέσα. Αλλοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Ritz και άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία.

Συνολικά συνελήφθησαν 201 άτομα και τα περισσότερα από αυτά κατηγορήθηκαν για πρόκληση υλικών ζημιών και καταπάτηση ιδιοκτησίας. Ολοι αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση. Μερικοί άλλοι κατηγορήθηκαν για επίθεση κατά της Αρχής και διατάραξη της τάξης.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και συνταξιούχοι, υψώνοντας πανό με συνθήματα όπως «Μη διαλύετε τη Βρετανία», «Οχι στις περικοπές!». Τη θλίψη του για τα επεισόδια εξέφρασε ο επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου, TUC, θεωρώντας ότι «οι δραστηριότητες λίγων εκατοντάδων ατόμων δεν μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από τα χιλιάδες άτομα, τα οποία έστειλαν ένα ισχυρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση».