ΚΟΣΜΟΣ

Η ανθρωπιστική κρίση οξύνεται στη νότια Ιταλία

ΡΩΜΗ. Οξύνεται η ανθρωπιστική κρίση στη νότια Ιταλία, καθώς πλοιάρια με πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική εξακολουθούν να φτάνουν στο νησί Λαμπεντούζα στα ανοιχτά της Τυνησίας.

Οι πρόσφυγες έχουν φτάσει πλέον τους 6.200 -ενώ ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε 5.000- και ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Ντίνο Ντε Ρούμπεϊς δηλώνει ότι υπάρχει πλέον φαγητό μόνο για 4.000 εξ αυτών. Η ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκαλεί για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στη Λαμπεντούζα και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δεν αποκλείεται να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό ζήτημα, αν δεν υπάρξει συνεργασία με τις αρχές των χωρών τις οποίες εγκαταλείπουν οι πρόσφυγες. Εξάλλου ομάδα κατοίκων του νησιού κατέλαβε το δημαρχείο της Λαμπεντούζα, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Την προηγούμενη μέρα, κάτοικοι του νησιού είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού, για να εμποδίσουν και άλλα πλοιάρια με πρόσφυγες να πλησιάσουν.

«Αν τα πλοία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν φτάσουν σήμερα στο νησί, θα κόψουμε τις προμήθειες σε τρόφιμα και δεν θα βρίσκει τροφή κανείς στη Λαμπεντούζα, ούτε και οι πρόσφυγες που έφτασαν χθες βράδυ», είπε οργισμένος ο Σαλβατόρε Μαρτέλο, ακτιβιστής και πρώην δήμαρχος του νησιού.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποστείλει έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να μεταφέρουν αλλού τους πρόσφυγες. Χθες 800 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με κρουαζιερόπλοιο σε καταυλισμό της Μαντούρια, έξω από τον Τάραντα της Απουλίας. Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο, χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση στη Λαμπεντούζα, ενώ ανέφερε ότι «οι Τυνήσιοι έχουν καταλάβει το νησί και έχουν αρχίσει να απειλούν τους κατοίκους».

Σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να γνωστοποιηθεί η στάση της ιταλικής κυβέρνησης επί της μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο, προβλέπεται η μεταφορά των προσφύγων σε 13 περιφέρειες της Ιταλίας μέχρι να εξεταστούν τουλάχιστον οι αιτήσεις όσων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Κυβέρνηση και κεντροαριστερή αντιπολίτευση είναι σύμφωνες ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού. Σύμφωνα τώρα με το σενάριο της σκληρής γραμμής, το οποίο ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, αν η Τυνησία δεν εμποδίσει άμεσα τις μαζικές αναχωρήσεις Βορειοαφρικανών, τότε τα ιταλικά πλοία μπορεί να μεταφέρουν απευθείας στην Τύνιδα όσους έφθασαν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες εβδομάδες. Σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Ιταλία να κάνει τα πάντα για τους πρόσφυγες και ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να συμμετέχει στην προσπάθεια για τον χειρισμό του κύματος των προσφύγων, που προκλήθηκε μετά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

Την παρέμβαση της Ε.Ε. στο ζήτημα ζητεί και ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι, ενώ και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ιταλίας αλλά και της Ε.Ε.