ΚΟΣΜΟΣ

Γονίδια ορίζουν τη φυσική μας κατάσταση

Μπορεί να κουράζεστε και να ιδρωκοπάτε κάνοντας ώρες ατελείωτες γυμναστική, αλλά, αν δεν είναι «γραμμένο» στο γενετικό σας υλικό, η φυσική σας κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες που αναζήτησαν για πρώτη φορά τη σχέση που συνδέει το αποτέλεσμα της αεροβικής άσκησης στη φυσική μας κατάσταση και στα γονίδιά μας. Οπως διαπιστώθηκε από ευρεία έρευνα, τα αποτελέσματα της γυμναστικής δεν είναι τα ίδια σε όλους τους ανθρώπους.

Μία νέα μελέτη, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «The Journal of Applied Physiology», υποδεικνύει ότι το πόσο «καλό» μας κάνει η γυμναστική εξαρτάται από τα γονίδιά μας. Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Πένινγκτον στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας και σε άλλους ερευνητικούς οργανισμούς μελέτησαν το γονιδίωμα 473 υγιών εθελοντών οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει πρόγραμμα γυμναστικής διάρκειας πέντε μηνών. Κάποιοι, όπως αποδείχθηκε, επωφελήθηκαν από τη γυμναστική και βελτίωσαν σημαντικά τη φυσική τους κατάσταση, κάτι που διαπιστώθηκε από την αύξηση του οξυγόνου που το σώμα τους κατανάλωσε κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Αλλοι, αντιθέτως, αν και γυμνάστηκαν εξίσου σκληρά, δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση.

Κατά τη μελέτη του γονιδιώματος των εθελοντών, διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαφορών στο γενετικό υλικό αυτών που είχαν ωφεληθεί από τη φυσική άσκηση και όσων δεν είχαν παρουσιάσει καμία βελτίωση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ένα τμήμα DNA που βρίσκεται στο γονίδιo ACSL1, τo οποίο υποτίθεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να ερευνήσουν το θέμα πολύ περισσότερο μέχρις ότου καταλήξουν στον τρόπο σύνδεσης της φυσικής κατάστασης, της γυμναστικής και της γενετικής μας προδιάθεσης. Τα ερωτήματα που γεννά η έρευνα είναι πολλά. Πώς θα μπορέσουμε να μάθουμε κατά πόσον η αεροβική άσκηση θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε καλή φυσική κατάσταση; Αραγε, αν δεν διαθέτουμε γενετικό υλικό που να μας επιτρέπει να δρέψουμε κέρδη από τη φυσική άσκηση, θα πρέπει να μείνουμε ξάπλα στον καναπέ; Απαντήσεις σε όλα αυτά, λένε οι ερευνητές, θα διαθέτουμε έπειτα από πολλά χρόνια. Ακόμα, όμως, κι αν δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα γονίδια, η καθιστική ζωή δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Από τη γυμναστική έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, καθώς μειώνει την υπέρταση και περιορίζει τα λιπίδια στο αίμα.