ΚΟΣΜΟΣ

Τα πολλά… δώρα Μπερλουσκόνι στη Λαμπεντούζα

ΡΩΜΗ. Τα πάντα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι -από πλοία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες εντός 60 ωρών μέχρι φορολογικές απαλλαγές για τους κατοίκους- στη νήσο Λαμπεντούζα, η οποία αντιμετωπίζει μείζονα ανθρωπιστική κρίση, καθώς έχει κατακλυστεί από Βορειοαφρικανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται την τραγωδία της Λαμπεντούζα για να επισπεύσει τη συζήτηση στη Βουλή για τον νόμο περί συντόμευσης της δικαστικής διαδικασίας, νόμος που, όπως υποστηρίζει, έχει ως μόνο στόχο να απαλλάξει τον Καβαλιέρε από τα προβλήματά του με τη Δικαιοσύνη.

Ο Μπερλουσκόνι επισκέφθηκε τη Λαμπεντούζα και μίλησε στους κατοίκους του νησιού μπροστά στο δημαρχείο. Δήλωσε ότι εντός 48 – 60 ωρών, όλοι οι πρόσφυγες θα έχουν φύγει από το νησί και η Λαμπεντούζα θα κατοικείται πλέον μόνον από τους κατοίκους της. Εξι πλοία του ναυτικού κινούνται ήδη προς τη Λαμπεντούζα, συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ ένα έβδομο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μεταφορά των προσφύγων. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι στο νησί θα βρίσκεται πάντοτε ένα πλοίο έτοιμο για να αδειάσει τη Λαμπεντούζα από πρόσφυγες. Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι, μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον 1.000 Τυνήσιοι θα έχουν επαναπροωθηθεί στην Τύνιδα. Η Λαμπεντούζα θα ξαναγίνει σύντομα παράδεισος, είπε ο Καβαλιέρε.

Στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για το νησί είναι η αγορά καϊκιών ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα για τη μεταφορά προσφύγων, ενώ οι κάτοικοι του νησιού για τα δεινά που υπέστησαν θα έχουν φοροελαφρύνσεις και οι ψαράδες θα προμηθεύονται βενζίνη σε χαμηλότερες τιμές. Ο Μπερλουσκόνι είπε, επίσης, ότι αγόρασε προχθές ένα σπίτι στο νησί και ότι θα προτείνει τη Λαμπεντούζα ως υποψήφια για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τη στάση της όλο το διάστημα της κρίσης. Συνέστησε ακόμη στον δήμαρχο να «πρασινίσει» το νησί και να του προσδώσει περισσότερο χρώμα ώστε να γίνει ωραιότερο και να θυμίζει την ιταλική Ριβιέρα.