ΚΟΣΜΟΣ

Μέθοδος προλαμβάνει καρδιακές προσβολές

Μία νέα απεικονιστική μέθοδος της καρδιάς μπορεί να αναγνωρίσει ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει καρδιακή προσβολή. Η νέα μέθοδος «βλέπει» τις επικίνδυνες λιπώδεις πλάκες οι οποίες δημιουργούνται στο εσωτερικό των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά. Αν μία τέτοια λιπώδης πλάκα αποκολληθεί είναι πιθανό να δημιουργηθεί θρόμβος ο οποίος θα παρεμποδίσει τη ροή του αίματος. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επισημαίνουν ότι η δυνατότητα πρόβλεψης μιας ενδεχόμενης καρδιακής προσβολής μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ραδιενεργό δείκτη ο οποίος μπορεί να εντοπίσει τις ενεργές και επικίνδυνες πλάκες, δυνατότητα η οποία συνδυάστηκε με τη λήψη εικόνων υψηλής ευκρίνειας των αιμοφόρων αγγείων. Ετσι οι ερευνητές έλαβαν μία πολύ λεπτομερή απεικόνιση της καρδιάς στην οποία επισημαίνονταν οι περιοχές κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση νεοπλασμάτων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Οι πρώτες δοκιμές της νέας τεχνικής χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές κινδύνου σε 40 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Οπως διαπιστώθηκε η νέα απεικονιστική εξέταση επισήμανε την πλάκα που προκάλεσε καρδιακές προσβολές σε 37 από τους ασθενείς.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που μία εξέταση κατάφερε να αναγνωρίσει αυτές τις ζώνες κινδύνου. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνονται περισσότερες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η αναγνώριση τέτοιων ζωνών πριν από την καρδιακή προσβολή είναι δυνατόν να σώσει ζωές. «Πιστεύω ότι δεν είναι επικίνδυνες όλες οι πλάκες που εντοπίζουμε και ότι δεν έχουν όλες τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή. Σίγουρα, όμως, η νέα τεχνική χρησιμεύει στην ταυτοποίηση των ασθενών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και που χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία» εξηγεί ο καρδιολόγος δρ Μαρκ Ντεκ. Ανάμεσα στις προσεγγίσεις που συνήθως ακολουθούνται για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι η χορήγηση στατίνων ή ασπιρίνης, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και η τοποθέτηση στεντ έτσι ώστε οι αρτηρίες να παραμείνουν ανοικτές.