ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ

Ως έφηβος, ο Τζον Λένον ήταν βίαιος χαρακτήρας

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ. Ποινολόγια από το γυμνάσιο του Λίβερπουλ στο οποίο φοιτούσε ο Τζον Λένον και από τα οποία προκύπτει ότι το πρώην Σκαθάρι ήταν βίαιος χαρακτήρας ως έφηβος, παρά την υστεροφημία του ως συμβόλου της παγκόσμιας ειρήνης και αγάπης, δημοπρατούνται αυτόν τον μήνα από τη διαδικτυακή σελίδα δημοπρασιών TracksAuction.com. Σε ένα από τα αποσπάσματα αναφέρεται ότι δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον για μάθηση, ενώ περιγράφεται ένας ιδιαίτερα άτακτος και ανυπάκουος χαρακτήρας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Αλυσίδες στο πανεπιστήμιο

ΣΟΦΙΑ. Με αλυσίδες έκλεισαν την πόρτα του πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγιος Κλήμης Αχρίδας» οι φοιτητές, εμποδίζοντας την είσοδο των εργαζόμενων και του διοικητικού προσωπικού, καθώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα τελεί για τρίτη εβδομάδα υπό κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι. Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει διακοπεί πλήρως στο πανεπιστήμιο της Σόφιας, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε ακόμη 15 πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

Σε κρίσιμο σημείο η ειρήνευση

ΑΓΚΥΡΑ. «Η διαδικασία της ειρήνης έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο. Συνεχίζεται, αλλά βαδίζει πλέον πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγου», φέρεται ότι δήλωσε ο έγκλειστος στο νησί Ιμραλί Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Τα περισσότερα από τα βήματα που έγιναν έως τώρα και οι θυσίες προέρχονται από τη μία πλευρά», είπε ο Κούρδος ηγέτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που τον επισκέφθηκαν. «Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι μονομερής, παρά τις αρνητικές εξελίξεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε (να επιδεικνύουμε) την πίστη μας για την ειρήνη», φέρεται να πρόσθεσε ο Κούρδος ηγέτης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ «ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΩΝ ΝΑΖΙ»

Το Βερολίνο επιταχύνει έρευνες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιταχύνει τις έρευνες όσον αφορά στους δικαιούχους του «θησαυρού των ναζί», ο οποίος βρέθηκε στη Γερμανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου για τη δημοσίευση ενός καταλόγου των πινάκων αυτών. «Θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προηγουμένως στις έρευνες για την προέλευση των πινάκων αυτών, την οποία αγνοούμε ακόμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική κυβέρνηση κατανοεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι εβραϊκών οργανώσεων θέτουν τώρα πολλά ερωτήματα, διότι εκπροσωπούν ορισμένες φορές πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν πέσει θύματα αδικίας», πρόσθεσε. «Είναι κατανοητό ότι θέλουν να γνωρίζουν», συνέχισε.

ΤΡΕΙΣ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ, ΕΝΑΣ ΣΕ ΔΕΚΑΕΤΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗ

Ποινές για το Ντομοντέντοβο

ΜΟΣΧΑ. Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χθες τρεις άνδρες σε ισόβια και έναν ακόμη σε δεκαετή κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στην επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι. Ο Μπασίρ Χαμοχόγεφ και οι αδελφοί Ισλάμ και Ιλέζ Γιαντίγεφ καταδικάστηκαν σε ισόβια από δικαστήριο του Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας. Ο Αχμέντ Γεβλόγεφ, αδελφός του βομβιστή αυτοκτονίας, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να του επιβληθεί μικρότερη ποινή επειδή ήταν ανήλικος όταν είχαν τελεστεί οι αξιόποινες πράξεις. Η επίθεση του Ιανουαρίου του 2011 διαπράχθηκε από έναν άνδρα που εισήλθε στην αίθουσα αφίξεων του διεθνούς αεροδρομίου Ντομοντέντοβο και πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ Ο ΝΑΟΣ

Ανήκει στην Καμπότζη

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ. Στην Καμπότζη και όχι στην Ταϊλάνδη ανήκει η περιοχή γύρω από τον βουδιστικό ναό Πρέα Βιεάρ, σημείο έντασης και αψιμαχιών ανάμεσα στα δύο κράτη. Αυτό έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο, αποφασίζοντας ότι η Ταϊλάνδη τώρα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα και τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει εκεί. Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι οριοθετούνται, επιτέλους, τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επισήμανε ότι τα δύο εμπλεκόμενα μέρη έχουν δεσμευθεί στη διατήρηση της ειρήνης στον ιστορικό ναό. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Γινγκλάκ Σιναουάτρα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Καμπότζης – Ταϊλάνδης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η Ιταλία ζητεί να πιέσουν τη Λιβύη

ΡΩΜΗ. Η Ιταλία κάλεσε χθες την Ε.Ε. να πιέσει τη Λιβύη να καταπολεμήσει τις συμμορίες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα μετανάστες από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, με πλεούμενα στα οποία επιβιβάζονται υπερβολικά μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, προκειμένου να αποτραπούν ναυάγια όπως αυτό που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Πάνω από 360 μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στις 3 Οκτωβρίου, όταν ναυάγησε το πλοιάριο που τους μετέφερε.